Activitatea Arhiepiscopiei Târgoviștei pe anul 2018 a fost prezentată și dezbătută în cadrul Consiliului și a Adunării Eparhiale, ambele desfășurate, luni, 28 ianuarie 2019, sub președinţia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, la Reședința Eparhială din Târgoviște.
Ședința Consiliului Eparhial a deschis, dimineață, analiza realizărilor Eparhiei noastre din punct de vedere administrativ, economic, cultural, educațional și filantropic. După aceea, la Paraclisul Eparhial a avut loc slujba de Te Deum, la care au participat membrii celor două organisme eparhiale, împreună cu membrii de onoare, protopopii celor cinci protoierii, precum și profesori de la școlile teologice și stareți și starețe ale mânăstirilor din Eparhia noastră.
Înaltpreasfinția Sa a inaugurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale, după ce în cuvântul său a evidențiat cele mai importante aspecte ale activității Arhiepiscopiei Târgoviștei din anul 2018, accentuând manifestările și volumele dedicate celebrării Anului Centenar al Marii Uniri de la 1918, precum și dezideratele pentru anul în curs.
A fost proiectat un film documentar, elaborat la Centrul Eparhial, dedicat evidențierii celor mai importante momente pastoral-misionare ale Eparhiei noastre, iar, apoi, s-au desfășurat lucrările pe comisii ale forului decizional eparhial.
Reluarea ședinței în plen a cuprins prezentarea rapoartelor comisiilor de activitate și dezbateri asupra a ceea ce s-a expus. Din acestea, amintim câteva din cele mai semnificative realizări ale Eparhiei noastre din anul 2018: sărbătoarea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, din zilele de 10 și 11 august, sfințirea bisericii Mânăstirii Dealu și târnosirea bisericii Sf. Voievod Neagoe Basarab din Târgoviște, au constituit evenimentele spiritual centrale ale anului. Cu aceste prilejuri, au fost lansate numeroase volume, dintre care amintim de: Voievodul Mircea cel Bătrân, apărător al Ortodoxiei și al culturii naționale, 600 de ani de la trecerea la cele veșnice; Ortodoxia Românească și Marea Unire, Voievodul Mihai Viteazul – apărător al Bisericii străbune și unificator al neamului și de broșurile misionare Familia creștină – comuniune de iubire și bucurie binecuvântată, Biserica și școala, împreună pentru educația tinerei generații și Cultură și spiritualitate, mijloace de reflectare a înțelepciunii dumnezeiești.
Pentru activități social-filantropice eparhiale, s-a cheltuit suma de 2.054.187 lei, reprezentând contribuția Centrului eparhial și a parohiilor. Pentru sprijinirea elevilor defavorizați, au fost acordate 18 burse în valoare de 4.600 lei/lunar. Au fost acordate ajutoare financiare pentru persoanele aflate în dificultate, în valoare de 351.206 lei; s-au construit două locuințe noi pentru două familii, în valoare de de 163.791 lei; au fost ajutate, săptămânal, 26 de Centre sociale din județul Dâmbovița, care au primit articole de îmbrăcăminte, produse igienico-sanitare și alimente. Cantina socială a Arhiepiscopiei Târgoviștei Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Municipiul Târgoviște, inaugurată în anul 2018, a oferit masa de prânz unui număr de 130 de persoane zilnic, fiind distribuite în jur de 30.000 de porții de mâncare, în valoare totală de aproximativ 200.000 lei.
Menționăm că în Eparhia noastră funcționează 341 unități de cult (322 parohii, 5 protoierii, 11 mănăstiri și 3 schituri), în care își desfășoară activitatea 465 preoți, 124 monahi și monahii și 575 de angajați în posturi neclericale.