După 30 de ani de activitate în administrație, Ivan Vasile Ivanoff, analiză pertinentă a sistemului administrativ românesc, despre evoluția legislativă și a instituțiilor statului, de la momentul înlăturării regimului totalitar până astăzi, în paginile unui volum scris cu profesionalism

În această seară, la Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște, a fost lansată cartea „Aprecieri critice privind apariția și evoluția administrației publice locale postdecembriste din România”, autor dr. Ivan Vasile Ivanoff, care a deținut funcția de secretar general al județului Dâmbovița din 1992 până în 2020.

Apărută la Editura Bibliotheca, Colecția Universitaria-Tehnica, volumul este scris în dublă calitate, atât de secretar general al județului, cât și de lector universitar doctor la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, și este dedicat meseriei pe care autorul a practicat-o aproape trei decenii cu profesionalism și multă dăruire. Lucrarea prezintă opinia pertinentă despre sistemul administrativ românesc de după înlăturarea regimului totalitar.

Ivan Vasile Ivanoff a reușit în cele peste 300 de pagini ale cărții să contureze o imagine corectă a ceea ce înseamnă administrația publică în România anului 2021. Autorul vorbește în carte despre reforme, digitalizare, evoluția legislativă, cu bune și cu rele, despre raportul dintre instituții, funcțiile statului, pregătirea resurselor umane din administrație…

„Este o plăcere să constat că după 30 de ani de activitate de administrație și de peste 20 de ani de activitate în cadrul Facultății de Drept din Târgoviște am reușit să adun într-o carte, nu neapărat amintiri, ci să trec în revistă o etapă extraordinar de tumultoasă a istoriei recente a României, vorbesc de metamorfozarea statului român din stat socialist, cu instituții adecvate acestei forme de organizare, trecând prin momentele deosebit de dificile ale Frontului Salvării Naționale, toate acele momente anterioare Constituției și momentele electorale până în 1992, după care am făcut analiza fiecărei etape, distinct, vorbesc de Legea 69/1991, de Legea 215/2001 și ulterior chiar și Codul Administrativ, de maniera în care la primele acte normative am făcut o analiză exhaustivă a administrației publice locale, iar în ceea ce privește Codul administrativ am făcut o analiză selectivă focusându-mi atenția exclusiv pe administrația publică locală în care mi-am desfășurat activitatea și în care pot să-mi spun o opinie vizavi de instituții și de principii care au fost introduse în această reglementare deosebit de modernă. (…)

Aș putea să vorbesc la nesfârșit despre domeniul administrației, juridic, mă fascinează, îmi place, îl și predau studenților. Mă bucur că sunt alături de mine la această lansare și masteranzi și studenți, mulțumesc și colegilor cadre didactice, mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături la lansarea cărții.

În această carte am încercat să fac o radiografie a momentelor revoluționare și postrevoluționare ale metamorfozării și transformării instituțiilor statului socialist în instituții moderne, democratice ale unui stat integrat în structurile euroatlantice, făcând aprecieri critice asupra legislației din domeniu, de la acele momente, dar și asupra autorităților și instituțiilor publice ale administrației publice locale în plenitudinea formării și exercitării competențelor acestora”, a transmis lector universitar doctor Ivan Vasile Ivanoff, fost secretar general al județului.

La evenimentul de lansare a cărții au participat actualul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, foștii președinți ai forului administrativ județean, Gheorghe Ana și Adrian Țuțuianu, vicepreședintele CJD, Luciana Cristea, actualul secretar general al județului, Dan Popa, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, primarul comunei Aninoasa, Vlăduț Niculae, oamenii de cultură George Coandă și Victor Petrescu, profesori ai Universității „Valahia”, studenți, masteranzi, oameni politici, numeroși prieteni ai autorului.

Și-au exprimat opiniile despre carte, au vorbit despre omul din spatele cărții și au lansat autorului „provocări” editoriale George Coandă, Victor Petrescu, Gheorghe Ana, Adrian Țuțuianu și Ionuț Ghibanu.

Evenimentul de lansare a cărții „Aprecieri critice privind apariția și evoluția administrației publice locale postdecembriste din România” s-a încheiat cu o sesiune de autografe

leave a reply