Direcția Silvică Dâmbovița, bilanț la 6 luni. Toți indicatorii au fost îndepliniți. Vizită în teren la Complexul de vânătoare Bolovani, unde cresc 22 de exemplare de cerb lopătar. VIDEO

Direcția Silvică Dâmbovița a organizat astăzi, 22 iulie, o conferință de presă în cadrul căreia directorul instituției, Petre Marin, alături de prefectul județului, Claudia Gilia, și de ing. Adina Prodan, a prezentat bilanțul instituției pentru primul semestru al anului 2022,

În cele peste 6 luni care s-au scurs de la începutul anului și până acum, cu o mobilizare exemplară a personalului silvic, Direcția Silvică Dâmbovița a reușit să îndeplinească, ba chiar la anumite capitol să depășească, toți indicatorii fizici și economici stabiliți la început de 2022.

„Activitatea noastră este una complexă, dar o să prezint câțiva indicatori sintetici pentru a se putea forma o imagine despre activitate Direcției Silvice Dâmbovița.

Direcția Silvică administrează o suprafață de 70 775 ha din care 53 476 ha fond forestier proprietate publică a statului și 17 299 ha fond forestier privat administrat pe baza de contract /prestări servicii. Față de datele prezentate la campania de împăduriri a crescut suprafața fondului forestier privat care este administrat de Direcția Silvică. Este o tendință de creștere…

În ceea ce privește regenerarea pădurilor, adică crearea de noi păduri…Pornim de la plantații și de la regenerările naturale. De aici începe de fapt activitatea noastră în silvicultură. Avem regenerări artificiale, am avut un program de 16 hectare, am realizat 23 de hectare, aici ne referim la plantații, care au fost făcute cu forță de muncă și cu firme prin contracte de servicii silvice. În ceea ce privește regenerările naturale, aveam un program de două hectare și am realizat 27 de hectare. Putem spune că aici, la regenerări naturale se vede cu adevărat activitatea noastră, pentru că noi trebuie să conducem arboretele în așa fel încât să realizăm aceste regenerări naturale cu speciile care trebuie, cu speciile care sunt pentru zona respectivă și cu costuri foarte mici. Regenerările naturale nu presupun un efort financiar foarte mare.

Una dintre operațiunile necesare în activitatea de silvicultură este evaluarea masei lemnoase. Noi avem, funcție de posibilitatea pădurii, funcție de cât crește pădurea anual, stabilită o cotă de tăiere, cotă care este stabilită de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, iar noi nu avem voie să o depășim, deci noi tăiem sub imperiul acestei cote. Am avut un program de 49 de mii de mc și am realizat 56,5 mii mc, deci avem depășire.

Fără lipsă de modestie, vă spun că avem depășire la toți indicatorii la nivel de semestru.

La recoltarea/exploatarea masei lemnoase am avut un program de 47 mii de mc și am realizat 65 de mii de mc, aici intră și exploatarea masei lemnoase pe picior, care o facem prin licitații silvice cu firmele, și plus ce exploatăm noi în regie proprie. La exploatările în regie proprie rezultă și lemn de lucru și lemn de foc pe care îl valorificăm către populație, pentru că suntem datori să asigurăm necesarul populației”, a declarat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, Petre Marin.

Conferința de presă a fost precedată de o deplasare în teren, la Complexul de vânătoare de la Bolovani (Ocolul Silvic Răcari), care este populat cu exemplare de cerb lopătar.

Complexul de vânătoare Bolovani este amplasat în trupul de pădure Bolovani. A fost înființat în anul 1970, constituit pe o suprafață împrejmuită de 402 ha, având că obiect principal creșterea intensivă a mistreților, cerb lopătar și muflon. Complexul a fost afectat în anul 2019 de un focar de Pesta Porcină Africană, moment în care au murit 277 exemplare de mistreți. Potrivit directorului Petre Marin, dar și șefului de Ocol, Cătălin Mușat, la momentul actual Complexul de Vânătoare Bolovani deține 15 exemplare de cerb lopătar, femele, și 7 iezi. Se vor aduce cât de curând încă 5 exemplare de masculi de cerb lopătar, dar se dorește și aducerea mai multor exemplare de mufloni.  Conform Planului de aplicare a strategiei de eficientizare economică a Complexului Bolovani se va repopula Complexul cu specii de lopătar și mistreț, se va reface împrejmuirea și se vor crea condiții pentru repopulare.

leave a reply