Dificultățile pe care le întâmpină organizatorii de expoziții în asigurarea operelor de artă în țara noastră, o problem deosebit de importantă adusă în atenția Parlamentului de deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.

O problemă importantă pentru cultura și patrimoniul artistic al României adusă astăzi în atenția Parlamentului de către deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.

Parlamentarul a atras atenția asupra dificultăților pe le întâmpină organizatorii expozițiilor de artă din țara noastră în ceea ce privește asigurarea operelor de artă. În cele mai multe cazuri, cei care au curajul să desfășoare asemenea activități aleg să asigure operele în străinătate, pentru că de foarte multe ori valoarea acestora depășește capacitatea financiară a brokerilor din România.

„Consider că este momentul să acordăm mai multă atenție acestei probleme și să căutăm soluții pentru a-i oferi României autonomia și capacitatea de a asigura operele de artă expuse pe teritoriul său. Avem nevoie de inițiative și politici culturale care să sprijine și să încurajeze dezvoltarea pieței de artă locale, inclusiv facilitarea unui mediu propice pentru brokerii de asigurări, precum și pentru toate celelalte entități și profesioniști care contribuie la organizarea expozițiilor de artă”, a transmis deputatul Ionuț Vulpescu de la Tribuna Parlamentului.

„Este imperativ să recunoaștem importanța sprijinului guvernamental în promovarea și dezvoltarea pieței de artă din România. Avem nevoie de politici și măsuri care să stimuleze creșterea numărului de expoziții și să faciliteze accesul la resursele necesare asigurării operelor de artă de valoare. Trebuie să ne implicăm pentru a consolida sectorul artistic și pentru a promova patrimoniul cultural al țării noastre.

Conform celor care au curajul să se avânte într-o asemenea activitate, aceea de a organiza expoziții de artă de înaltă valoare, o realitate cu care se confruntă de fiecare dată este nevoia de a asigura operele de artă în afara granițelor României. Într-adevăr, valoarea acestor opere, care ajunge frecvent la zeci sau sute de milioane de euro, depășește capacitatea brokerilor de asigurare locali. Ne găsim într-o situație paradoxală în care avem potențialul și voința de a găzdui expoziții importante, dar suntem forțați să apelăm la asiguratori străini pentru a acoperi valoarea lucrărilor de artă.

Această situație nu este doar o consecință a capacității limitate a companiilor locale de asigurare, ci și a frecvenței scăzute a expozițiilor de artă de mare valoare în țara noastră. Cu cât avem mai multe astfel de expoziții, cu atât crește interesul și competența asiguratorilor locali. Totuși, în acest moment, ne găsim într-o situație în care asiguratorii externi, obișnuiți cu un ritm mult mai mare de expoziții, sunt cei care pot oferi suportul necesar. Este regretabil să constatăm că în România încă nu putem accesa asemenea servicii, întrucât numărul expozițiilor de artă organizate în țara noastră este încă insuficient.

Consider că este momentul să acordăm mai multă atenție acestei probleme și să căutăm soluții pentru a-i oferi României autonomia și capacitatea de a asigura operele de artă expuse pe teritoriul său. Avem nevoie de inițiative și politici culturale care să sprijine și să încurajeze dezvoltarea pieței de artă locale, inclusiv facilitarea unui mediu propice pentru brokerii de asigurări, precum și pentru toate celelalte entități și profesioniști care contribuie la organizarea expozițiilor de artă.

Avem nevoie de mai multe expoziții, de mai multă artă și de mai multă încredere în capacitatea noastră de a susține și proteja aceste valori. Prin sporirea numărului de expoziții de artă, contribuim nu doar la diversificarea și consolidarea pieței de artă locale, dar și la îmbogățirea vieții culturale și spirituale a României.

Națiunea română are o moștenire artistică impresionantă și o contribuție incontestabilă la cultura universală. Este esențial să ne valorificăm și să ne protejăm această moștenire prin crearea unei infrastructuri care să susțină organizarea de expoziții de artă de înaltă calitate, pentru a stimula cultura și arta în societatea noastră, pentru a încuraja dialogul și aprecierea față de diversitatea și bogăția culturii noastre”, a declarat deputatul social democrat.

leave a reply