Dialog la distanță între Poliția Dâmbovița și Asociația Turistică Peștera Padina. Care este situația REALĂ a drumurilor din munte

Dialog la distanță între Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița și Asociația Turistică Peștera Padina!

În timp ce un comunicat al Poliției Dâmbovița, preluat de mass media, anunță: ”vă informăm cu privire la faptul că circulația este închisă pe următoarele drumuri publice: Drumul județean 714 Moroeni – Padina, Drumul județean 713 A, Drumul Județean 713 Cabana Dichiu (km 8 + 500) – Cabana Piatra Arsă (km 16). Atragem atenția conducătorilor auto că le este interzisă deplasarea pe aceste sectoare de drum!”, președintele Asociației Turistice Peștera Padina, Valentin Calcan, liniștește turiștii și anunță situația reală din teren: pe drum se circulă foarte bine (desigur, în condiții de iarnă)”.

Astfel, cu o zi înainte de Revelion, sute de turiști au început să se întrebe cu ce vor ajunge în zona montană dâmbovițeană, acolo unde au rezervări pentru petrecerea Nopții Anului Nou și a primelor zile din 2020.

Situația reală, „din teren”, a fost prezentată de președintele Asociației Turistice Peștera – Padina, nu fără o urmă de ironie la adresa comunicatului Inspectoratului Județean de Poliției Dâmbovița: ”Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera – Padina – unica Stațiune din lume cu acces exclusiv cu elicopterul, … în opinia IPJ Dâmbovița!!!

Am luat act de Comunicatul emis de către IPJ Dâmbovița prin care suntem informați că TOATE drumurile către Stațiunea Peștera – Padina sunt închise! Pentru noi nu este nimic nou. Nu de azi, nu de ieri ci, de ANI de zile Poliția nu a eliberat aviz favorabil Consiliului Județean Dâmbovița pentru drumurile din munte. Personal am participat acum 3-4 ani de zile la întâlnirile organizate de CJD cu investitorii din turism și desigur cu reprezentanții poliției. Aflam că pe drumul Moroeni-Zănoaga sunt deja instalate mai multe indicatoare rutiere decât pe oricare alt drum județean similar, dar tot ar mai trebui montate. Și acesta era un important impediment pentru eliberarea avizului.

Care este situația reală? Pe drum se circulă foarte bine (desigur, în condiții de iarnă). Pe acest «drum închis» de ani de zile, circulă zilnic și mașina poliției și salvarea în caz de nevoie și mașinile tuturor instituțiilor statului. Chiar și cea a Primăriei Moroeni, ba chiar și cele de la CJD sau de la Guvern.

De aceea, cum să interpretăm acest comunicat în prag de An Nou? Ca un fel de «Sărbători fericite» , petrecere frumoasă celor peste 600-700 iubitori de munte? Oare se gândește cineva și la cei care muncesc în turismul montan, cei cca 300 de angajați la Peștera – Padina pentru care serviciul înseamnă bunăstare în familie? Cum ar fi să plece astăzi toți acasă, șomeri?

Am fost și eu 12 ani în serviciul public al județului Dâmbovița și am văzut de prea multe ori acțiuni ale unor servicii publice făcute exclusiv spre binele lor nu și spre binele cetățenilor. Nu am fost niciodată de acord și am încercat mereu să schimb această atitudine. Pot înțelege, ca urmare a evenimentului de ieri din zona Piatra Arsă (n.n. – trei copii și părinții lor au avut nevoie de ajutor după ce mașina în care se aflau a derapat pe un drum din Munții Bucegi) că astăzi, poliția suflă și-n iaurt. Dar oare nu ar mai onest să prevenim activ orice situație neplăcută? Cine a împiedicat montarea unei bariere la Dichiu spre Piatra Arsă atunci când a devenit evident că accesul pe acel drum va fi imposibil? Este cineva împotriva unui filtru din când în când pentru a se verifica la intrarea pe drumul montan starea cauciucurilor? Asta ca să nu ne mai trezim în vârf de munte cu mașini echipate de vară pentru că, nu-i așa, în București nu este zăpadă pe drum!

Eu cred că se poate soluționa cu înțelepciune orice problemă. Cred că și poliția județeană ține cu noi și ne va ajuta să facem turism de cea mai înaltă calitate la cea mai înaltă altitudine din Dâmbovița.

La Mulți Ani cu drag tuturor, inclusiv Poliției Dâmbovița!”, transmite Valentin Calcan, președinte ATPP.

 

leave a reply