Dezbaterea organizată de CJD privind sistemul de sănătate, un succes. S-a discutat „fără perdea” despre toate problemele din sistem, despre testare și vaccinare, cu specialiștii din domeniu. Concluzia a aparținut președintelui Corneliu Ștefan: „Nu putem să facem vaccinare cu cadre medicale care nu s-au vaccinat”

Ana Maria Popescu 22/09/2021 0
Dezbaterea organizată de CJD privind sistemul de sănătate, un succes. S-a discutat „fără perdea” despre toate problemele din sistem, despre testare și vaccinare, cu specialiștii din domeniu. Concluzia a aparținut președintelui Corneliu Ștefan: „Nu putem să facem vaccinare cu cadre medicale care nu s-au vaccinat”

În ultimii ani, în special în contextul pandemiei de COVID-19, sistemul sanitar din județul Dâmbovița, dar și cel de la nivel național și nu numai, a fost supus unor provocări inimaginabile… Cadrele medicale s-au aflat în linia întâi, fiecare a trebui să se descurce cum poate, cu resurse limitate, să „lupte” chiar cu mâinile goale cu un virus extrem de puternic, periculos și perfid, însă nici administrația județeană, locală, nu a fost lipsită de probleme și încercări, a trebuit ca „din pământ din iarbă verde”, pentru că sprijinul guvernamental a lipsit cu desăvârșire, să găsească fonduri, să susțină financiar spitalele, să protejeze medicii și personalul medical și, mai ales, să se asigure că pacienții dâmbovițeni beneficiază de condiții bune în unitățile spitalicești și de cele mai bune tratamente.

Astăzi, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a considerat că a sosit vremea ca autoritățile locale, medici, asistenți, manageri de spitale, specialiști din domeniul sanitar, parlamentari, reprezentanți ai farmaciștilor, reprezentanți ai sistemului de asigurări de sănătate, să se așeze „la aceiași masă”, să analizeze împreună problemele din sistemul sanitar, să-și spună fiecare nevoile, să se prezinte „fără perdea” situația din județ privind datele pandemice, campania de vaccinare. Așadar, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a organizat ca la carte, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște, o dezbatere la care au fost invitați specialiști în domeniu, Adrian Streinu Cercel și Alexandru Rafila, acesta din urmă participând la dezbateri prin intermediul platformei Zoom.

Specialiștii au insistat pe ideea că nu vom scăpa de pandemie și de virus până când un procent important al populației nu se va vaccina, că vaccinul nu este deloc periculos, oamenilor nu ar trebui să le fie teamă să se imunizeze, iar purtarea măștii este extrem de importantă pentru a ne proteja de boală pe noi, dar și pe cei din jur…

 

 

„Într-adevăr, SARS-CoV – 2 ne-a băgat în… ce vreți dumneavoastră. Altfel spus ne-a schimbat viața total. Copiii noștri n-au mai putut să meargă la școală…iar acum ne întrebăm ce o să facem cu ei dacă se închid școlile. Păi, ca să nu se mai închidă școlile, trebuie să-i vaccinăm. De la vârsta de cinci ani se pot vaccina și mai putem să-i și testăm o dată pe săptămână. Dacă ei sunt vaccinați și testați, părinții lor sunt vaccinați, circulația virusului se poate opri.

Dacă toată lumea ar avea cât un titlu de anticorpi, mare, mic, nu am mai avea treabă și nu am mai discuta astăzi de SARS-COV-2. (…)

Mai purtăm sau nu mai purtăm mască?! Mi-aș fi dorit să vă văd fără mască, dar asta se va întâmpla cel mai probabil peste vreo 2 ani de zile. De ce? Pentru că tot noi, cu mâna noastră, neluând atitudine cât se poate de directă încă de la începutul pandemiei, am lălăit-o în stilul clasic românesc, iar acum vedem la câte cazuri am ajuns… Să ajungi acum la 7000 de cazuri este horror. Spitalele la momentul de față gem de persoane și pacienți care rămân la camera de gardă până a doua zi încercând să le găsim un loc undeva. (…)

Dacă nu înțelegem că nu avem alte instrumente decât a ne vaccina, a purta mască și a ne spăla pe mâini, să știți că va fi foarte greu”, a transmis Adrian Streinu Cercel.

Pentru că a fost o dezbatere „fără perdea”, punctul pe „i” l-a pus președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Vaccinare, vaccinare, numai că cei care ar trebui să dea exemplu și să convingă oamenii că vaccinarea este singura soluție pentru imunizare și stoparea pandemiei sunt ei la rândul lor foarte mulți nevaccinați…

„Legat de ceea ce a spus domnul profesor Streinu Cercel, legat de vaccinare și testare, s-ar putea să spun ceva care o să supere… Nu putem să facem vaccinare cu cadre medicale care nu s-au vaccinat. Nu putem să promovăm vaccinul cu colegi de-ai dumneavoastră care nu s-au vaccinat. Haideți să ne asumăm lucrurile acestea… Noi la nivelul CJD am vrut la începutul anului să facem o campanie agresivă de promovare vaccinului. În primul rând nu mi-a permis cadrul legislativ, nu am putut să cheltui bani pentru astfel de campanie de promovare la nivelul județului, dar jucând în echipă trebuie să ne asumăm această vaccinare, nu să facem acest lucru doar la nivel declarativ. Nu puteam să fac promovări a acestei campanii de vaccinare cu oameni care nu s-au vaccinat. Cred că această campanie este promovată doar de cei care cred în acest vaccin”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

În cele aproape 4 ore de dezbateri s-au analizat însă foarte multe teme, s-a vorbit despre investiții importante în sistemul de sănătate dâmbovițean, subiecte asupra cărora vom reveni pe larg.

Leave A Response »