Deputatul Radu Popa, un altfel de mesaj de Ziua Educației: „Dincolo de mesajul de felicitare adresat celor care ne educă copiii este bine să vedem și cum arată realitatea nefardată pentru că România ne privește pe toți.”

Astăzi e Ziua Educației. „România Educată” este proiectul național care definește moștenirea instituțională a lui Iohannis și dacă e bine sau, fiecare e liber să judece și să decidă.

Desigur, dascălii nu au vină aici. Rezultatul este produsul unor decizii politice.

Dar, dincolo de felicitările binemeritate adresate educatorilor și tuturor „pedagogilor de școală nouă”, vă invit să reflectați la două cifre.

Aș vrea totuși să nu uităm că primul proiect pe care l-a semnat și l-a asumat președintele Klaus Iohannis, în mandatul său de președinte al României, a fost Pactul pentru Educație. Astăzi, la aproape 10 ani de la asumarea acestui demers, substanțial pentru societatea românească, pentru sănătatea societății românești, avem un nivel de educație pe care eu îl găsesc nesatisfăcător și cred că mulți dintre români îmi dau dreptate când că gândesc la faptul că rata de promovabilitate la Bacalaureat este cu totul și cu totul dezamăgitoare, ca să nu spun mai mult de atât.

În raportul pentru 2022 întocmit de către Camera de Comerț Româno-Americană a, citit o cifră cu totul și cu totul halucinantă… Este vorba de 144.000 de persoane pe care piața muncii de astăzi le resimte, în deficit față de necesarul de oameni care să muncească în companii din România. Când spun asta mă gândesc că poate curricula școlară, curricula universitară ar fi trebui fi pusă în corelare cu nevoile pieței muncii. S-au încercat mai multe formule în acest sens, inclusiv această celebră Lege a educației pe care doamna ministru Deca, împreună cu președintele Klaus Iohannis, au asumat-o. Eu însumi am avut cred că 150 de amendamente la această lege, dar doamna Ligia Deca a considerat că proiectul domniei sale este perfect și le-a respins într-o proporție covârșitoare. Probabil că are dreptate, vom vedea la anul rata de rata de promovabilitate la Bacalaureat și dacă proiectul este sau nu bun.

Camera de Comerț Româno-Americană, cu un consultant privat, a stabilit într-un raport oficial că României îi lipsesc 144.000 de oameni în piața muncii. Dacă punem un cost-beneficiu de 30.000 de euro pe an cu acești muncitori vom ajunge la cifră cu totul și cu totul halucinantă, de 4,4- 4,5 miliarde de euro pe care Produsul Intern de Brut al României îi pierde în fiecare an pentru că acești muncitori nu se regăsesc în piața muncii.

Dacă toate acestea nu sunt de ajuns, vă spun că raportul înaintează o proiecție pentru 2026 și spune că piața muncii va avea nevoie de 225.000 de oameni pentru a acoperi nevoile companiilor românești și străine care activează în România și în absența acestora, Produsul Intern Brut ar pierde miliarde de euro.

Cam acesta este mesajul de dincolo de mesajul de felicitare adresat celor care ne educă copiii, ne educă tineretul, ne formează elevii, ne formează viitorii oameni din piața muncii, de orice categorie, profesie, ar fi aceasta, pentru că este bine să vedem dincolo de felicitări și cum arată realitatea nefardată pentru că România ne privește pe toți.

Radu Mihai POPA

Deputat PSD de Dâmbovița

leave a reply