Deputatul Radu Popa, noi soluții pentru stoparea creșterii prețului la gazele naturale: instituirea unui mecanism comun de achiziție pentru stocurile strategice la nivelul UE și modificare cadrului legislativ pentru asigurarea unei rezerve strategice de 25% din consumul național.

Membru în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, atent comentator al fenomenului energetic, dar și cunoscător în domeniu, deputatul Radu Popa a susținut astăzi o conferință de presă la sediul PSD Dâmbovița în cadrul căreia a prezentat noi soluții pentru stoparea creșterii prețului la gazele naturale, soluțiile identificate de parlamentar ajungând și pe masa miniștrilor Energiei și Economiei.

Deputatul social democrat susține că este nevoie de instituirea unui mecanism comun de achiziție pentru stocurile strategice la nivelul Uniunii Europene, după modelul achiziției de produse sanitare derulat unitar la nivelul UE la începutul pandemiei.

De asemenea, deputatul PSD solicită ministerelor de resort să modifice rapid Legea energiei în așa fel încât furnizorii să fie obligați, din nou, să asigure o rezervă strategică de minim 25% din consumul național al României, pentru a ne „pune la adăpost” măcar pentru iarna viitoare.

„Cred că în maxim 2 luni putem modifica acest cadru legislativ și să avem gazul pentru iarna viitoare. Orice întârziere înseamnă creșterea prețului la gaz pentru iarna viitoare”, a declarat deputatul Radu Popa, vicepreședinte PSD Dâmbovița.

„Soluția trebuie să fie regională…  Atâta tip cât avem o piață liberă, România nu poate să gestioneze singură această problemă, dar cred că împreună cu ceilalți parteneri și cu celelalte state membre din Uniunea Europeană putem găsi o soluție. Și după părerea mea este nevoie de instituirea unui mecanism comun de achiziție pentru stocurile strategice, printr-o procedură de urgență care să respecte și să corespundă procedurii adoptate în debutul pandemiei atunci când Uniunea Europeană a instituit un cadru la nivelul întregii Uniuni Europene de achiziție comună a produselor sanitare… La fel trebuie și acum. În aceiași situație suntem, în situație de război și este nevoie să instituim un mecanism comun de achiziție a produselor energetice, în felul acesta încercând să scădem presiunea pe preț.

Am cerut în această dimineață, printr-un material pe care l-am trimis ministrului Energiei și ministrului Economie, să stabilească la nivelul ministerelor de resort o modificare a Legii energiei care să asigure un nivel minim de stocare a gazului în depozite pentru a asigura o rezervă strategică de minim 25% din consumul național al României. În acest moment, prevederea legală prin care furnizorii erau obligați să asigure asta a fost retrasă în baza nevoii de a ne alinia cu Regulamentul 934. În momentul de față, noul program european, Power Europe, ne dă posibilitatea să reașezăm acest cadru legislativ și cred că este nevoie să obligăm operatorii să înmagazineze minim 25% din consumul național de gaz pentru că vedem că prețul fluctuează de la o oră la alta, acum două zile am avut un preț inimaginabil pentru piața de energie, 302 euro mia de metri cubi de gaze, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani, erau întrebări în rândul specialiștilor dacă va rezista Bursa din punct de vedere tehnic la aceste fluctuații.

Deci, este nevoie de un cadru comun de achiziție a gazului la nivelul Uniunii Europene, este nevoie de implementarea urgentă, pentru că suntem descoperiți în fața acestei avalanșe a Rusiei care joacă războiul din Ucraina și în dimensiunea lui economică.

Cred că în maxim 2 luni putem modifica acest cadru legislativ și să avem gazul pentru iarna viitoare. Orice întârziere înseamnă creșterea prețului la gaz pentru iarna viitoare”, a declarat deputatul social democrat.

leave a reply