Deputatul Radu Popa, mesaj de Ziua Internațională a Libertății Presei: „După 30 de ani de democrație, presa e mai puțin puternică decât era acum 20 de ani. Dar ideile pot fisura orice sistem, până la rădăcină. Să fiți fericiți jurnaliștilor, mulți ani! Să fiți puternici și să vă salvați demnitatea! În fiecare zi!”

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin Declarația de la Windhoek, a declarat 3 mai a fi Ziua Internațională a Libertății Presei, iar anul acesta se împlinesc 30 de ani la proclamarea acestei zile.

Ziua de 3 mai aduce aminte guvernelor de necesitatea de a-şi respecta angajamentul faţă de libertatea presei. Este, totodată, o zi de reflecţie în rândul profesioniştilor media despre problemele libertăţii presei şi etica profesională. Este o oportunitate pentru celebrarea principiilor fundamentale ale libertăţii presei; evaluarea stării libertăţii presei în întreaga lume; apărarea mass-media de atacurile la adresa independenţei acestora; aducerea unui omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa când îşi îndeplineau datoria.

„Azi se sărbătorește ziua mondială a libertății Presei.

Personal, cred că aniversarea presei e în fiecare zi și îmi place să cred că și dl. profesor Sorin Stanciu, președintele Asociației Ziariștilor Profesioniști din România susține opinia mea.

Societatea datorează mult presei pentru că eforturile unor jurnaliști din anii de început ai democrației au slujit libertatea la fel de mult cum au făcut-o eroii din decembrie ’89.

Apoi, a fost nevoie ca tot acest efort să fie susținut zilnic pentru că tentațiile decidenților au fost echivalente cu dimensiunea Puterii pe care o administrau.

Gândiți-vă că în ultimii 15 ani, România noastră a cunoscut biciul instituțional al mai multor instituții, unele dintre acestea depășind cadrul legal în care erau obligate să lucreze. A fost nevoie de nebunia frumoasă a unor jurnaliști pentru ca libertățile noastre, ale tuturor să fie, din nou, respectate.

Astăzi presa are libertatea să scrie ce vrea și o face tot timpul. Poate că tocmai această omnipotență a ciobit puțin din coroana ei de putere. Însă, la asta a contribuit și alunecarea unor media foarte importante de pe panta criticii argumentate pe trambulina promovării unor voci din societatea așa-zis civilă dar atent slujitoare a USR- un partid care nu a primit prea multă încredere populară.

După 30 de ani de democrație, presa e mai puțin puternică decât era acum 20 de ani.

Dar ideile pot fisura orice sistem, până la rădăcină.

Să fiți fericiți jurnaliștilor, mulți ani!

Să fiți puternici și să vă salvați demnitatea!

În fiecare zi!”, a transmis deputatul Radu Popa cu ocazia Zilei Intrnaționale a Libertății Presei.

leave a reply