Deputatul Radu Popa, despre „schimbarea istorică” din UE, produsă după invazia Rusiei în Ucraina: „Ne întoarcem la cărbune”

„Schimbare istorică pentru UE”! După ce Bruxelles-ul a forțat statele membre să treacă în ultimii ani la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic, iată că războiul din Ucraina face ca importanți lideri europeni să declare acum că nimic nu mai este interzis în această situație.

Atent comentator al fenomenului, dar și cunoscător în domeniu, deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, spune că: ”Ne întoarcem la cărbune! Frans Timmermans a declarat ieri la BBC 4 ca “nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o întorsătură radicală săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Comisarul UE, citat de Politico.

„Valea Jiului și bazinul carbonifer Oltenia ar putea fi revitalizate după ce Uniunea Europeană și-a revizuit programul energetic în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Întrucât Europa este dependentă de gazul rusesc, autoritățile de la Bruxelles au permis revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune, punând astfel o pauză politicii de mediu Green Deal.

Este o schimbare istorică pentru UE, după ce Bruxelles-ul a forțat statele membre să treacă în ultimii ani la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic.

România a ajuns să plătească și 93 euro/certificat de CO2 iar acest cost se adaugă la costul de producție de 360 lei Mgw și urcă prețul energiei la aproape 800 lei/ Mgw.

De aceea, abandonarea cărbunelui a fost una din cauzele care au dus la creșterea prețurilor la energie”, a declarat parlamentarul.

Comisia europeană a decis să renunțe la sancțiuni și să permită statelor să redeschidă minele pe cărbune, iar pentru România care ”a nenorocit CE Oltenia prin tot felul de decizii politice și administrative proaste și azi e aproape scoasă din uz”, decizia Comisiei Europene poate duce la revenirea acesteia.

Deputatul social democrat reamintește că „CEO livra 25-28% din necesarul de energie al României, acum doi ani. Azi, doar 17-18%. Noi am închis centrala de la Mintia acum 8 luni și azi deja e vândută ca fier vechi. Să fi fost pregătită aceasta crimă economică? Oare către cine?”, se mai întreabă parlamentarul.

leave a reply