Deputatul PSD Radu Popa, alături de credincioși, reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviștei și oficialitățile locale și județene la resfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae Andronești”.

Eveniment cu înaltă încărcătură emoțională și religiosă la Târgoviște! Astăzi, 31 octombrie, a avut loc resfințirea bisericii Parohiei „Sfântul Nicolae Andronești” din municipiului reședință de județ, primul lăcaș de cult istoric din Vechea Cetate de Scaun și reședință Mitropolitană a Țării Românești care a fost restaurant complet.

La slujba de resfințire a lăcașului de cult, oficiată de Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, au luat parte numeroși credincioși, autorități locale, județene și parlamentari.

Alături de credincioși și reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviște s-a aflat și deputatul PSD Radu Popa, care a participat la slujba de resfințire alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan și de colegii parlamentari, Carmen Holban și Ionuț Vulpescu.

„Împreună cu președintele CJ DB, Corneliu Ștefan, cu deputații Carmen Holban și Ionuț Vulpescu, am participat la resfințirea bisericii Sf. Nicolae din Târgoviște.

Fosta capitală domnească este cunoscută drept orașul celor 53 de biserici.

O parte dintre ele au pierit de-a lungul vremii, însă multe s-au păstrat. Este și cazul bisericii Nicolae Andronești din Târgoviște, construită în 1527 în timpul domniei lui Radu de la Afumați, ginerele lui Neagoe Basarab.

Structura iniţială astăzi nu mai există pentru că biserica a fost grav avariată în 1595, în timpul cunoscutului atac al trupelor lui Sinan Paşa asupra Târgoviştei. Atunci însă, Târgoviștea sub conducerea lui Mihai Viteazul îi alungă pe turci. Cu toate acestea, oştile otomane au distrus o parte a oraşului, inclusiv biserici, iar biserica Sfântul Nicolae a fost grav afectată.

După cum o atestă şi textul pisaniei aflate la intrarea în pronaos, construcţia a fost apoi refăcută «din temelie până la sfârşit». De la această dată, undeva în anul 1640, influenţa doamnei Elina, soția lui Matei Basarab, se păstrează şi în noul nume al bisericii – cunoscută în epocă şi ca Sf. Nicolae al Doamnei sau Sf. Nicolae – Nou, spre a se deosebi de biserica Sfântul Nicolae «al domnului», actuala biserica Sfinţii Împăraţi.

La 1671 mai, septembrie 1692 şi 23 iunie 1697 este menţionată ca Biserica doamnei Elina din Târgovişte, care este aceiaşi cu biserica Sfântul Nicolae.

Ulterior a fost refăcută și azi este resfințită.

Ceremonia a beneficiat de participarea Înaltpreasfinției Sale Nifon, Mitropolitul și Arhiepiscopul Târgoviștei, cel care a încărcat cu energia sa pozitivă noul lăcaș de cult”, a transmis deputatul PSD Radu Popa.

leave a reply