Deputatul PSD Ionuț Vulpescu, două zile de voluntariat la muzeele din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași, în cadrul ineditului proiect de lobby cultural „Muzeele contează!”

Deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, voluntar pentru două zile la Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei și Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Parlamentarul a răspuns astfel invitației Rețelei Naționale a Muzeelor din România de a face într-un mod inedit lobby cultural muzeelor din țara noastră, în cadrul proiectului „Muzeele contează!”.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România urmărește ca, prin cunoașterea și înțelegerea complexității muncii de gestionare și expunerea a patrimoniului, factorii de decizie din România să perceapă nu numai valoarea culturală și educativă a muzeelor, ci și pe cea socială și economică esențială pentru societate.

„Îi mulțumesc doamnei director Lăcrămioara Stratulat, care mi-a fost ghid în aceste două zile, cu ajutorul căreia am putut cunoaște niște persoane extraordinare, dedicate muncii lor, ceea ce m-a determinat ca cea mai mare a celor două zile să o petrec în laboratoarele de conservare-restaurare.

Proiectul, cu al cărui mesaj rezonez pe deplin, urmărește ca, prin înțelegerea complexității muncii de gestionare și expunerea a patrimoniului, factorii de decizie din România să perceapă nu numai valoarea culturală și educativă a muzeelor, ci și pe cea socială și economică esențială pentru societate. Iar munca pe care acești oameni o depun, și pasiunea lor, cu atât mai mult în aceste zile dificile pe care le trăim, necunoscute de multe ori publicului larg, sunt de-a dreptul impresionante. Le mulțumesc și le sunt recunoscător pentru tot ceea ce fac.

Mă bucur că și din poziția de parlamentar al Opoziției am putut sprijini activitatea muzeală din România. La începutul acestei veri a intrat în vigoare legea prin care am oferit o soluție pentru una din cele mai complicate probleme cu care se confruntă muzeele românești, ceea a reevaluării bunurilor culturale mobile pe care le au în patrimoniu. Odată cu Legea nr.116/2021, și experții autorizați de Ministerul Culturii, nu doar evaluatorii autorizați în condițiile legii, pot reevalua bunurile culturale mobile care constituie patrimoniul cultural național. Măsura va duce la economii importante în bugetele muzeelor, iar resursele astfel câștigate pot fi folosite pentru oferirea unei experiențe cât mai plăcute celor ce le trec pragul”, a transmis deputatul PSD, Ionuț Vulpescu, la finalul celor două zile de voluntariat cultural.

leave a reply