Deputatul PSD Corneliu Ștefan, despre performanțele notabile ale României în fruntea Consiliului Uniunii Europene

România a încheiat recent președinția Consiliului Europei cu o sută de dosare finalizate și a predat Finlandei această onoare acordată în mod simbolic. În cele 6 luni în care a deținut președinția Consiliului Europei, România a reușit să finalizeze negocierile politice în vederea adoptării de noi legi într-o sută de cauze, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de numărul dosarelor închise de alte state.

Potrivit deputatului PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan, cele șase luni de Președinție a Consiliului Europei, asigurate de țara noastră, au reprezentat un succes.

„Guvernul României, prin ministerele implicate, a demonstrat că știm să facem față problemelor de la nivelul Uniunii, am știut să gestionăm toate dosarele și situațiile apărute, deși contextul politic și economic european, mondial, nu a fost unul favorabil, fiind încărcat de neprevăzut. În ciuda celor care erau convinși că nu putem face față acestui mandat, provocărilor apărute, România a performat, a arătat Europei, lumii întregii până la urmă, că știe să lucreze consecvent, calculat, în mod profesionist, pentru consolidarea proiectului european, pentru drepturile și libertățile cetățenilor UE.

Rezultatele au fost excelente – 90 de dosare închise chiar din primele trei luni. Organizarea a 2.500 de reuniuni. Am militat și activat în toate domeniile, de la întărirea frontierelor externe, combaterea schimbărilor climatice, inovare și digitalizare la consolidarea uniunii economice și monetare, pentru întărirea rezistenței economiei europene în cazul situațiilor de criză. Trebuie să fim cu toții mândri de această performanță prin care am demonstrat că suntem atașați valorilor europene și știm să răspundem prompt misiunilor ce ne sunt încredințate”, a precizat deputatul social-democrat din Dâmbovița.

 

România a deținut anul acesta primul mandat în fruntea Consiliului Europei și va mai deține președinția acestuia peste 14 ani.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de 6 luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”, sistem introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni. Trioul actual este alcătuit din președințiile României (încheiată la 1 iulie), Finlandei și Croației.

La Ateneul Român a fost organizat un eveniment special care a marcat încheierea „mandatului” României la președinția Consiliului Europei, eveniment la care a participat înalți demnitari români și europeni. Dâmbovița a fost reprezentată de parlamentarii Corneliu Ștefan, Claudia Gilia și Carmen Holban.

 

leave a reply