Deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a criticat în Parlament dezinteresul major al guvernului pentru piața de carte și lectură. De 7 ani nicio măsură de sprijin pentru acest sector

Ana Maria Popescu 15/10/2021 0
Deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a criticat în Parlament dezinteresul major al guvernului pentru piața de carte și lectură. De 7 ani nicio măsură de sprijin pentru acest sector

Numai în România este posibil! Săptămâna aceasta, deci în octombrie 2021, Parlamentul a votat respingerea proiectului de lege prin care anul 2020 (!) ar fi trebuit să fie declarat Anul Promovării Lecturii.

„Asta în contextul în care anul 2019 a fost Anul Cărții, iar ultima măsură care să sprijine piața de carte a fost luată în 2015, atunci când am depus un amendament la Codul Fiscal prin care am redus TVA pentru cărți și alte produse culturale la 5%”, a declarat deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, care susține că această „aberație” nu ar trebui să mai surprindă „într-o guvernare atemporală, interimară și anticulturală, cu un guvern la granița dintre a fi și a nu fi, ca pisica lui Schrödinger, demis și propus în același timp, asemenea momente nu ar mai trebui să ne mai mire. Oricum, vorba unei anecdote de pe vremuri: când va veni sfârșitul lumii aș vrea să mă prindă în România. Aici, toate lucrurile ajung mai târziu”.

Pe acest subiect deputatul Ionuț Vulpescu a avut și o intervenție în plenul Parlamentului, în sistem audioconferință:

„Nu mă miră că în octombrie 2021 votăm respingerea unui proiect de lege motivând că anul 2020 trebuia să fie declarat Anul promovării lecturii în contextul în care actuala guvernare a promis din anul 2020 că va sprijini sectorul lecturii. Avem de a face, fără îndoială, cu o guvernare atemporală, pe de altă parte ar trebui să remarcăm că și anul 2019 a fost Anul Cărții. O aniversare mai mult simbolică pentru că în plan factual Anul Cărții a fost doar un an greu și rușinos pentru piața românească de carte. În anul 2020, anul promovării lecturii, am înregistrat o scăderea a pieței de carte cu aproximativ 10 procente față de anul 2019, în timp de țări precum Norvegia, Suedia sau Finlanda înregistrau creșteri de 10 % în acest an pandemic față de anul precedent. Soluția minune a acestor țări politicile publice, declararea cărții drept un produs esențial și tratarea librăriilor drept spații și servicii esențiale. Acestea sunt soluțiile magice la care apelează a cele țări în care cultura sta la loc de cinste în cadrul procesului de guvernare. În tot acest timp, noi votăm aniversări simbolice menite să marcheze vidul măsurilor și soluțiilor reale. Țin să vă reamintesc pe această cale că 2015 a fost anul în care am depus un amendament la Codul Fiscal în urma căruia TVA la cărți, manuale școlare și alte produse culturale a fost redusă la 5%. Este ultima măsură pe care un Guvern sau un Parlament a luat-o pentru a susține cartea și lectura. Dar, desigur, anul 2021 va fi fost anul promovării lecturii”, a susținut deputatul social democrat în plenul Parlamentului, prin intermediul audioconferinței.

Leave A Response »