Deputat Oana Vlăducă: „Radio România – nouăzeci de ani de viaţă dedicaţi ascultătorilor, nouăzeci de ani de istorie”

DECLARAȚIE POLITICĂ

„În acest an cu profunde semnificaţii istorice, când România Mare împlineşte 100 de ani, mai putem consemna un moment foarte important pentru cultura, istoria şi identitatea naţională: împlinirea a 90 de ani de existenţă a postului naţional de Radio. În ziua de joi, 1 noiembrie, 1928, la ora 17.00, avea să se facă auzit apelul memorabil „Alo, Alo aici Radio București, România”, rostit de profesorul Dragomir Hurmuzescu.

Din acel moment, Radio România a devenit casa sufletului românesc. Aici şi-au făcut debutul emisiuni culturale sau de divertisment emblematice și tot aici s-au făcut auzite voci uriașe ale acestui popor, care au transmis idei şi mesaje cu ecou în conştiinţa neamului: Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Gala Galaction ori Liviu Rebreanu sau vocile de aur ale actorilor Ion Finteșteanu, Constantin Nottara, George Vraca şi ale multor monştri sacri ai teatrului şi filmului românesc.

Postul naţional de radio a intrat în viaţa românilor încă de la începuturile sale, le-a câştigat repede încrederea şi le-a devenit un prieten de nădejde, oferindu-le ştiri, în vremuri de pace şi în momente de foc ale istoriei. Cu ajutorul radioului, românii au putut auzi cum se scrie istoria, au putut asista la evenimente importante din viaţa României Mari. Mesajele şi informaţiile transmise de radioul public au fost ascultate cu sufletul la gură de către cei care au trăit zbuciumata perioadă interbelică sau anii de foc ai celui de-al Doilea Război Mondial. Peste zeci de ani, aveau să se facă auzit la postul naţional de radio suflul Revoluţiei din Decembrie 1989 şi momentele sale de încleştare dramatică.

Acelaşi post de radio avea să redea cu profesionalism şi echilibru evenimentele de după căderea comunismului, pașii care au alcătuit drumul și intrarea ţării noastre în marea familie europeană. Corespondenţi ai Radio România au relatat despre evenimentele derulate peste hotare, mulţi au înfruntat pericolele războiului şi s-au aflat în zonele de conflict. Nu în ultimul rând, postul naţional de radio a încercat şi a reuşit să-i aducă mai aproape pe românii aflaţi în alte colţuri ale lumii care şi-au mai potolit dorul de acasă ascultând emisiunile Radio România. Tot aici, au fost prezentate rezultatele remarcabile ale sportivilor români în competiţiile sportive internaţionale, dar şi cele mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii. De asemenea, evenimentele culturale, dar şi cele din alte domenii importante, au avut şi au un loc aparte în programul postului naţional de radio care a arătat lumii întregi că România are valori cu care se poate mândri.

 

Doamnelor şi domnilor,

În urmă cu 90 de ani a fost scrisă prima pagină a radiofoniei româneşti, un pas extrem de important, urmat de munca și pasiunea unor generații de profesioniști, care au reflectat cele mai importante evenimente istorice, sociale și culturale ale României. Calitatea şi diversitatea programului, conceput să răspundă aşteptărilor unui public exigent, precum şi echilibrul ştirilor, întotdeauna bine documentate, au făcut ca postul naţional de radio să rămână, de-a lungul anilor, un exemplu de profesionalism, iar Radio România să fie vocea limpede a credibilităţii. Timbrul său rămâne distinct şi ne oferă un reper extrem de important, într-o lume în care explozia de informaţii contradictorii ne face să deosebim tot mai greu adevărul de minciună.

Se cuvine să facem o reverenţă în faţa efortului depus de cei care au făcut ca Radio România să rămână un Suflet Nou, mereu alături de sufletul românilor, şi să-i urăm postului naţional de radio La mulţi ani, cu noi şi frumoase reuşite profesionale!”

 

Deputat PSD de Dâmbovița

Oana – Silvia VLĂDUCĂ

leave a reply