Deputat Claudia Gilia: „Anul cărții va fi celebrat în județul Dâmbovița- prin lectură și multă implicare în viața copiilor și tinerilor dâmbovițeni!

Comunicat de presă

Îmi place să cred că o localitate în care școala, biserica, biblioteca și căminul cultural sunt plasate în centrul comunității – ne garantează că România este o Națiune puternică și prosperă.

Tânăra generație a îmbrățișat cu mare îndemânare noile tehnologii. Copiii știu să navigheze pe internet, să lucreze pe tablete și telefoane inteligente de la cele mai fragede vârste. Este un lucru lăudabil și necesar în ziua de astăzi însă, este de datoria noastră să le spunem că există mai mult de atât, mai mult decât să butoneze sau să plimbe degetul pe ecranul unui gadget inteligent. Să le spunem că până s-a ajuns la această tehnologie au existat milioane de minți luminate care ”au zidit cărămidă cu cărămidă” ceea ce numim astăzi ”progres tehnologic” și dacă acest proces va înceta – viitoarele generații se vor trezi prinse în capcana propriilor neputințe.

Împreună cu Organizația de Femei a PSD Dâmbovița voi derula o serie de acțiuni prin care să încurajăm lectura în rândul tinerilor și să sprijinim comunitățile care au înțeles că dezvoltarea locală este posibilă doar prin implicare și educație.

Astfel, în Anul cărții, anul 2019, vom organiza o serie de acțiuni prin care dorim să revigorăm activitatea culturală, creativă și educativă a comunităților noastre:

-vom colecta cărți pentru a fi donate școlilor și bibliotecilor din mediile defavorizate;

-vom organiza concursuri de lectură în școli și biblioteci locale;

-vom sprijini și implica profesorii (inclusiv pe cei pensionați) în acțiuni de tipul ”Școala după Școală” pentru a-i ajuta pe elevii aflați în risc de abandon școlar să aibă rezultate mai bune la învățătură;

-vom sprijini cu burse, rechizite, haine și bani de transport școlar o parte dintre elevii care au rezultate foarte bune la învățătură, dar care nu au o situație materială bună;

-vom sprijini școlile care se vor implica în diferite acțiuni artistice/culturale.

Doar prin astfel de acțiuni putem redirecționa privirea tinerei generații de pe tablete și telefoane pe cărțile atât de importante în viața oamenilor. Vom implica tinerii în viața comunității și îi vom sprijini pe copiii care au talent și vor să-și continue studiile.

România nu are nevoie de mult: are nevoie de exemple că se poate și dorim ca bunele practici să fie extinse ulterior la toate comunitățile noastre.

Eu cred că, în Dâmbovița, putem încerca noi să dăm acest exemplu – să citim alături de copii, să îi ajutăm să-și găsească un drum în viață cu ajutorul școlii și, sunt sigură, că exemplul nostru se va multiplica și în alte comunități.

Am făcut astăzi primul pas, la Biblioteca din Comuna Bilciurești, unde copiii Școlii generale din localitate au organizat un eveniment destinat celebrării personalității marcante a culturii române, Mihai Eminescu, intitulat ”Dor de Eminescu”.

Am deschis astăzi primul Club „Prietenii cărților”, proiect pe care doresc să îl implementăm în fiecare localitate din județul nostru.

Îi felicit pe copii pentru pasiunea cu care au recitat versurile marelui poet, dar și pe profesorul coordonator, doamna Ducea Marioara Iuliana, un cadru didactic devotat meseriei pe care o exercită și pe doamna bibliotecar Simion Maria, care a fost o gazdă foarte bună.

Am premiat astăzi toți copii participanți cu volume de poezii ale poetului nepereche, Mihai Eminescu. De asemenea, am donat bibliotecii din Comuna Bilciurești o serie de lucrări de referință ale literaturii române.

APROAPE DE OAMENI!

Claudia GILIA, Deputat PSD

leave a reply