Deputat Carmen Holban: Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului, o şansă uriaşă pentru îmbunătăţirea condiţiei bolnavilor oncologici

România are oficial un Plan Naţional de Combatere a Cancerului, în urma votului aproape unanim acordat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea cancerului este rodul muncii parlamentarilor partidelor din coaliţia de guvernare, a comisiilor de Sănătate din cele două Camere şi, nu în ultimul rând, a specialiştilor din Ministerul Sănătăţii.

Conform proiectului legislativ, Planul se va implementa în perioada 2023-2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.

Demn de remarcat este faptul că legea prevede că toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România, au dreptul garantat de stat, la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Acestea se transpun în servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

Aprobarea Planului Naţional pentru Combaterea Cancerului reprezintă angajamentul pe care Guvernul susţinut de PSD l-a luat în faţa bolnavilor care suferă de această afecţiune, votarea legii fiind o garanţie consolidată a grijei şi atenţiei pe care statul le va acorda în viitor pacienţilor din acest palier sensibil.

În aceeaşi idee, legea va oferi posibilitatea Executivului de a investi mai mult în sistemul autohton de sănătate, şi, implicit, în însănătoşirea românilor afectaţi de cancer, atât prin creşterea alocărilor destinate acestui sector de la bugetul de stat, cât prin valorificarea superioară a ajutoarelor financiare distribuite de Uniunea Europeană în acest sens.

Apreciez că, odată cu promulgarea şi intrarea în vigoare a noii legi, decidenţii guvernamentali şi ai tuturor autorităţilor abilitate, inclusiv reprezentanţii societăţii civile, se vor implica mult mai activ în combaterea îmbolnăvirilor de cancer.

Sunt încrezătoare că Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului va contribui esenţial la simplificarea procedurilor de diagnostic şi la oferirea unui tratament modern şi personalizat nevoilor pacienţilor oncologici, inclusiv prin reducerea timpului de aşteptare, problemă rămasă nerezolvată în totalitate până acum.

Aşa cum am afirmat încă de la bun început, PSD şi-a asumat participarea activă la guvernare pentru a contribui esenţial la evoluţia, progresul şi modernizarea ţării, iar sănătatea constituie un punct primordial în reuşita acestor demersuri.

Carmen Holban

Deputat PSD Dâmbovița

 

leave a reply