Deputat Carmen Holban, mesaj la împlinirea a 200 de ani de la Revoluția din 1821 și de la moartea lui Tudor Vladimirescu: „Prin jertfa sa și a compatrioților săi, Tudor Vladimirescu a creat premisele formării statului român modern de factură europeană”

Astăzi, la Târgoviște, au fost marcați, printr-o serie de evenimente speciale, împlinirea a 200 de ani de la Revoluția din 1821 și evocarea „Domnului Tudor” Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir, Țara Românească – d. 28 mai 1821, Târgoviște, Țara Românească), figură emblematică pentru istoria Țării Românești de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești.

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. Revoluția a avut cauze naționale, economice și sociale și, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote. Conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta pe Tudor Vladimirescu. Ridicat prin trădare de la Golești la 21 mai, „Domnul Tudor” a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgoviște, în noaptea de 27 spre 28 mai, învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor.

„200 de ani de la Revoluția din Țara Românească condusă de Tudor Vladimirescu în 1821

Istoria este, la Târgoviște, pe un „prag de lume”, în care comunitatea noastră este în ordinea generală a finalismelor existenţei, cu tradițiile și faptele eroice ale comunității noastre, cu acțiunile de pace și de război, pentru a trăi şi pentru a crea, dar și a omului de a evolua în legătură cu semenii săi. Istoria este, prin fiecare clipă a ei, această existenţă de mari intenţii, care se frânge în ea însăşi, căci singurele mijloace de realizare ce-i stau la dispoziţie, sunt acțiunile omului.

Azi, marcăm 200 de ani de la revoluția română din anul 1821, tot azi, comemorăm 200 de ani de la moartea martirului erou Tudor Vladimirescu. Este știut că Revoluția din Țara Românească, condusă de Tudor Vladimirescu în 1821, s-a înfiripat ca o mutaţie ontologică în evoluția istorică a poporului român şi nu s-a sfârşit prin dispariția fizică a conducătorului pandur și înfrângerea revoluției, ci rămâne lespedea istoriei moderne românești în fiecare moment al ei.

Aici, la Târgoviște, acum 200 de ani, a murit Tudor Vladimirecu, domnitorul fără coroană al românilor, aici a căzut la datorie comandantul de oști român sub trădarea foștilor aliați, aici, la Târgoviște, avea să înceapă povestea viitorului stat român prin revenirea, în 1822, la domniile pământene românești și la înființarea instituțiilor statului pe bazele moderne ale timpului.

Tudor Vladimirescu, la începutul secolului al XIX-lea, cunoștea ideile europene de libertate națională, de egalitate în drepturi și dreptate socială, de aceea a decis în acord cu boierii patrioți și cu căpitanii panduri să rupă lanțurile regimului fanariot şi să înceapă să domine timpul şi spaţiul cu ajutorul „Adunării norodului”, pentru a impune ordinea românească și legile moderne ale societății.

Filozoful Lucian Blaga scria despre rolul devenirii istorice, că: «Omul crează istorie». «Spre a deveni o ființă adaptată, el – Omul -, trebuie să învingă natura, iar acest lucru poate avea loc prin creația de cultură, prin creația istorică».

Tudor Vladimirescu prin jertfa sa și a compatrioților săi a creat premisele formării statului român modern de factură europeană. În această zi istorică, noi, urmașii vitejilor Patriei noastre, putem spune că eroii noștri nu mor niciodată!”, a transmis deputatul PSD Carmen Holban.

La inițiativa și cu sprijinul deputatul Carmen Holban, la evenimentul de la Muzeul de Istorie din Târgoviște, care a marcat 200 de ani de la Revoluția de la 1821, au luat parte și membrii Asociației Culturale Tomis și „Frontiera Gălățeană”, care, costumați în straie specifice perioadei 1821, au înmânat autorităților locale și județene, precum și conducerii Școlii Gimnaziale din Târgoviște ce poartă numele „Domnului Tudor”, efigii cu Tudor Vladimirescu.

 

 

leave a reply