Deputat Carmen Holban: Măsuri pozitive ale PSD pentru scăderea gradului de sărăcie al românilor

Una dintre principalele preocupări ale PSD este îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor, prin măsurile de sprijin şi susţinere adoptate în scopul realizării acestui demers.

În anul 2010, mai mult de un sfert dintre români, respectiv 6,2 milioane de persoane, trăiau sub limita sărăciei, iar în 2016, 4,7 milioane de concetăţeni erau în pericol de a nu putea supravieţui. De atunci, după venirea PSD la conducerea executivă a ţării, numărul oamenilor care trăiau în stare de deprivare materială severă s-a redus la 3,9 milioane în 2017, la 3,1 milioane în 2018, pentru ca ultimele date oficiale să arate că doar 16,8% dintre români, adică doar 2,5 milioane de persoane, mai trăiesc în sărăcie severă.

Aceste cifre depăşesc bariera unor numere seci, demonstrând fără echivoc viabilitatea programelor aplicate de PSD pentru reducerea sărăciei şi asigurarea unui nivel de trai pentru români comparativ cu cel al cetăţenilor din ţările Uniunii Europene.

Principalele măsuri care au condus la reducerea gradului de sărăcie în România au fost creşterea salariului minim, eliminarea şi scăderea mai multor impozite şi taxe, programele de suport pentru crearea de noi locuri de muncă, precum şi susţinerea familiilor tinere.

În ultimul an, conducerea PSD a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale a acordat o atenţie specială pensionarilor cu venituri reduse, aflaţi în risc major de sărăcie. Astfel, s-a reuşit acordarea în plus a unui sprijin în valoare de 700 de lei, care s-a distribuit pensionarilor cu venituri mai mici de 2.000 de lei. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi au primit cea de-a 13-a indemnizaţie, iar prin Programul „Sprijin pentru România” s-au alocat voucherele sociale în valoare de 250 de lei, de care au beneficiat 4,7 milioane de români cu venituri reduse.

Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei, marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, este un bun prilej pentru ca statul să evalueze cu obiectivitate cauzele generatoare ale sărăciei. Trebuie să pornim de la rădăcina acestui flagel, care afectează încă un număr important de români, iar la baza apariţiei fenomenului sărăciei stă viaţa şi educaţia copiilor noştri.

Realitatea copiilor din România este, din păcate, una tristă, din moment ce unul din zece copii din mediul rural se confruntă cu o stare accentuată de sărăcie. Un studiu realizat pe acest subiect indică faptul că peste jumătate dintre copiii români, respectiv 51%, trăiesc sub spectrul sărăciei, unii dintre ei chiar în sărăcie extremă, fără acces la educaţie şi o dezvoltare armonioasă.

Consecinţele acestei situaţii sunt dramatice şi extreme pentru viitorul tinerei generaţii, având în vedere că sărăcia în care se zbat copiii le periclitează grav sănătatea, fiindu-le afectate atât creşterea, cât şi dezvoltarea fizică normală. Nu în ultimul rând, din aceleaşi considerente, foarte mulţi copii nu sunt trimişi efectiv la şcoală, fiind privaţi de participarea educaţională, deci cu şanse minime, ulterior, în viaţa de adult. La acest capitol, avem nevoie incontestabil de educarea părinţilor din categoriile vulnerabile, pentru a-i face să înţeleagă că şcoala este vitală pentru copiii lor, indiferent de situaţia materială dificilă în care se află.

Consider că este foarte important ca România să continue politicile de diminuare a sărăciei în rândul populaţiei, în acelaşi ritm impus, în ultima perioadă, de către PSD, prin măsuri concludente privind facilitarea accesului românilor pe piaţa muncii.

Carmen Holban

Deputat PSD de Dâmbovița

leave a reply