Deputat Carmen Holban: Deciziile europene de sprijin a populaţiei confirmă măsurile luate de PSD pentru români

Uniunea Europeană a certificat propunerile luate de PSD, atât în domeniul energiei cât şi în privinţa salariului minim, prin decizii care confirmă justeţea propunerilor noastre.

Astfel, Comisia Europeană a confirmat expertiza PSD în două dintre deciziile majore anunţate în scopul combaterii creşterii preţurilor la energie, respectiv plafonarea preţurilor la energie şi contribuţia de solidaritate din partea operatorilor cu profit excesiv.

De asemenea, Parlamentul European a consfinţit şi veridicitatea propunerii PSD privind creşterea salariului minim la 3.000 de lei. Aplicarea deciziei UE privind salariul minim european, la 50% din salariul mediu din fiecare stat, ar conduce în România la o creştere cu 500 de lei a salariul minim, adică exact cât a propus PSD. Directiva adoptată de Parlamentul European va fi obligatorie pentru fiecare stat membru, astfel încât noi am propus implementarea acesteia începând cu 1 ianuarie 2023.

Tot la iniţiativa PSD, Executivul a adoptat şi plafonarea veniturilor tuturor producătorilor de energie, ceea ce înseamnă că profiturile realizate în urma practicării unui preţ mai mare decât cel de referinţă, de 450 de lei/MWh, devin contribuţie şi se transferă în Fondul de Tranziţie Energetică, prin OUG 119/2022, aflată în vigoare. Sumele colectate în Fondul de Tranziţie Energetică sunt destinate susţinerii mecanismului de protecţie socială şi sprijin. Prin intermediul acestor bani, statul va asigura plata rapidă a compensărilor la care furnizorii de energie au dreptul, urmare aplicării unui preţ plafonat pentru consumatorii casnici şi noncasnici.

În mod similar, preşedintele Comisiei Europene a anunţat două decizii menite să vină în sprijinul gospodăriilor şi firmelor din UE care se confruntă cu facturi uriaşe la energie. Este vorba despre plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrică la costuri reduse şi plata unei contribuţii de criză din partea producătorilor de energie bazată pe combustibili fosili. Urmare acestor soluţii ale Comisiei Europene, se estimează că 140 de miliarde de euro vor fi mobilizate şi destinate amortizării de către statele membre ale UE, respectiv de atenuare a şocurilor creşterilor de preţ pe acest segment.

Cele două măsuri au fost deja promovate de PSD şi adoptate de Guvernul României, reuşind astfel să luăm o parte din povara financiară de pe umerii românilor, cauzată de rata inflaţiei şi scumpirile facturilor din ultima perioadă.

Carmen HOLBAN

Deputat PSD de Dâmbovița

 

leave a reply