Deputat Carmen Holban: Buget de 135 de milioane de euro destinat medicilor de familie din PNRR pentru achiziţii de echipamente şi produse medicale

România va derula mai multe obiective investiţionale în sănătate, în cadrul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe Componentele C12 – Sănătate şi C7.I3 – Digitalizare. În conformitate cu actele normative emise în acest sens, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială.

Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro, care face parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană.

„În urma consultărilor Ministerului Sănătăţii cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale partenere în PNRR, OMS şi-a asumat integral furnizarea de asistenţă tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 şi Componentei 7. I3, fiind parafat un contract ferm în acest sens. Bugetul alocat asistenţei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 şi C7.I3 – Digitalizare este de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistenţă tehnică.

În prezent, Ministerul Sănătăţii este în plină desfăşurare a procedurilor în vederea îndeplinirii tuturor condiţiilor specifice investiţiilor în infrastructura de sănătate, care revin în sarcina Agenţiei Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti – ANDIS, astfel încât acestea să fie realizate în conformitate cu prevederile privind asistenţa tehnică internaţională agreată prin PNRR.

Până acum, Ministerul Sănătăţii a aprobat deja trei studii de piaţă, pentru echipamentele şi produsele medicale aferente achiziţiilor centralizate, care se vor derula în cadrul Componentei 12 – Sănătate din PNRR. Primul dintre acestea este destinat cabinetelor medicilor de familie sau asocierilor de cabinete de asistenţă medicală primară, cu un buget de 135 milioane euro, a doua pentru centrele comunitare integrate, cu un buget de 12 milioane euro, iar al treilea cabinetelor de planificare familială, cu finanţare de aproximativ 8 milioane euro.

Studiile de piaţă au ca scop dotarea unitară la nivel naţional cu echipamente şi produse medicale, asigurarea transparenţei achiziţiilor centralizate şi o eficienţă sporită în utilizarea fondurilor alocate.

Sunt încrezătoare că realizarea acestor investiţii va creşte exponenţial calitatea serviciilor medicale oferite românilor şi vor îmbunătăţi accesul la asistenţa medicală primară a oamenilor care, până acum, beneficiau cu mare dificultate de aceste prestaţii indispensabile”, a declarat deputatul PSD Carmen Holban.

leave a reply