Iniţiat şi promovat de Guvernul Ponta, proiectul privind descentralizarea a provocat o multitudine de reacţii pro şi contra în spaţiul public, fapt ce se înscrie în nota normalităţii. Dincolo de abordările superficiale, amatoriceşti, din zona criticilor vehemenţi, lipsesc însă analizele aprofundate şi obiective, dar şi opinii argumentate despre subiect, aceştia cramponându-se, previzibil de altfel, de modele şi explicaţii politicianiste.
Consider că o abordare serioasă pe tema descentralizării trebuie să pornească de la principiile care stau la baza acestui proces şi de la oportunitatea declanşării sale.
Având în vedere că fiecare comunitate îşi cunoaşte mult mai bine nevoile decât oricare altă autoritate de la „centru”, este firesc ca deciziile majore, de natură să influenţeze viaţa socială şi economică din interiorul acesteia, să se ia cât mai aproape de cetăţean.
Interacţiunea cu instituţiile statului în structura actuală, propice menţinerii unui nivel birocratic extrem de păgubos, este adesea anevoioasă, lipsită de flexibilitate, implicit costisitoare. În acest sens, descentralizarea realizează un transfer de prerogative de la centru către factorii de decizie locali, care simplifică mult relaţionarea dintre funcţionar şi cetăţean.
Dacă este să privim şi prin prisma responsabilităţii, procesul de descentralizare presupune nu numai un plus de responsabilizare a autorităţilor locale, care trebuie să-şi gestioneze mai eficient şi riguros resursele umane şi materiale, dar şi o mai mare responsabilizare a fiecăruia dintre cetăţeni.
În opinia mea, un potenţial câştig este şi acela că votul acordat politicienilor de la nivel local „va cântări” şi mai mult, iar alegătorii vor cumpăni decizia de la urne cu o mai bună măsură.
Cu siguranţă că procesul de transfer al instituţiilor vizate, de la nivel central la nivel local, va fi unul complex şi va necesita unele ajustări din mers. Acest fapt nu trebuie să diminueze, însă, necesitatea finalizării acestui demers pe care îl asimilez cu un progres administrativ intrinsec unei ţări membre a Uniunii Europene şi care va schimba în bine, pe termen mediu şi lung, viaţa fiecăruia dintre noi.
Nu în ultimul rând, consider că, prin procesul de descentralizare, ne vom apropia mult de orizontul regionalizării, un obiectiv la fel de îndrăzneţ şi care ne va plasa în rândul ţărilor care au repurtat succese în absorbţia fondurilor europene nerambursabile. În acest context, nu trebuie să neglijăm oportunităţile pe care ni le conferă noul exerciţiu financiar 2014 – 2020, pentru că nicio localitate – sat, comună, oraş nu trebuie să rateze ocazia de a-şi realiza obiectivele prioritare de dezvoltare prin absorbţia banilor europeni.
Deputat PC,
Georgică Dumitru