De astăzi, 14 martie, Recensământul Populației și al Locuințelor intră în etapa autorecenzării online. Mesajele autorităților dâmbovițene.

Luni,14 martie 2022, a început autorecenzarea, prima etapă de colectare directă a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) care presupune, în premieră pentru România, două aspecte:

  • autorecenzarea online
  • autorecenzarea online asistată (ARA)

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza parcurgând 2 pași:

-pasul unu: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de pre-înregistrare  pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;

-pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ,,Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora ,,00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie – 15mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă platită, în scopul încurajării utilizarii cu predilectie a acestei metode.

„La nivelul județului Dâmbovița, autorecenzarea asistată se va realiza de către  219 recenzori ARA care vor sprijini persoanele cu abilități digitale reduse sau care nu dispun de un dipozitiv electronic.

Pe site-ul Recensământului a fost publicată lista locațiilor și programul de lucru al punctelor de autorecenzare asistată.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii.

RPL 2021 este primul din România organizat integral în format digital, cu respectarea precauților sanitare impuse de pandemia COVID-19. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor”, a transmis Elena Brezeanu, director Direcția Județeană de Statistică Dâmbovița.

„De astăzi și până pe 15 mai, de acasă, de pe telefoanele inteligente, tablete, laptopuri sau PC-uri, vom putea intra pe platforma www.recensamantromania.ro și completa informații legate de gospodăria sau locuința în care trăim, dar și date demografice sau nivelul de instruire al fiecărui membru al familiei.

De ce este atât de important recensământul?

În primul rând, numărul cetățenilor declarați într-o localitate afectează în mod direct sursele de finanțare ale comunității respective.

Dacă la finalizarea recensământului, într-o comună dâmbovițeană au fost recenzați 4.000 de locuitori, dar, în realitate, numărul cetățenilor este de 5.000, atribuirea de sume de la bugetul de stat se va face în funcție de statistica oficială. Astfel, localitatea va primi mai puțini bani de la buget, în condițiile în care nevoile sunt mult mai mari.

Acuratețea datelor influențează atragerea de fonduri europene, oportunitatea construirii unei școli sau a unui dispensar medical, dar pot constitui și un reper pentru eventuali investitori.

Altfel spus, toate planurile de investiții într-o localitate se vor raporta la nevoile generate de numărul cetățenilor din acea comunitate”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

„ Îi îndemn pe dâmbovițeni să trateze cu responsabilitate acest proces, deoarece de rezultatele lui depinde modul în care vor fi creionate politicile economice, sociale și administrative”, este mesajul transmis de prefectul județului, Claudia Gilia.

Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021 consultați www.recensamantromania.ro (site pe care se găsește PLATFORMA DE AUTORECENZARE).

leave a reply