De ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII trebuie să ne aducem aminte atât de realizările sociale, politicile și condițiile economice grele prin care au trecut femeile de-a lungul istoriei, cât și de violențele și discriminările la care au fost supuse. Mai mult decât atât, avem obligația să combatem orice tip de discriminare și violență la care încă mai sunt supuse foarte multe femei.
Violența domestică reprezintă forma cea mai acută de agresivitate, în deosebi la adresa femeilor. România a făcut pași importanți în ultimii ani pentru a combate acest flagel. Din păcate, doar în perioada 2009-2016 s-au înregistrat 1374 de decese în urma violenței domestice.
După ce în ultimii ani am îmbunătățit în Parlament legislația privind combaterea violenței domestice și controlul mai sever al agresorului, Guvernul face noi eforturi pentru a oferi mai multă protecție, siguranță și sprijin pentru persoanele agresate în propriile familii.
Este vorba despre inițierea proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” prin care s-au prevăzut 11 milioane de euro pentru a fi realizate 42 de locuințe sociale în toată țara‚ în care victimele violenței domestice să poată fi protejate, să primească asistență psihologică, juridică și să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viață normală și independentă.
Este un lucru foarte bun că persoanele care au fost victime ale violenței domestice vor fi sprijinite printr-o serie de programe de formare profesională pentru a fi ajutate să se integreze pe piața muncii și să-și reia viața socio-profesională.
Susțin acest proiect dezvoltat la nivel național în colaborare cu autoritățile locale. În acest moment au fost deja încheiate protocoale de colaborare între Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și autoritățile locale.
În cele 42 de locuințe protejate, victimele vor putea beneficia de consiliere psihologică, consiliere juridică, asistență socială, consiliere vocațională, orientare și formare profesională, ocupare a forței de muncă și reintegrare socială și asistență medicală, în funcție de situația beneficiarului la înregistrarea în centru.
Prin acest proiect se va putea asigura securitatea persoanelor și independența economică a victimelor și desprinderea lor din mediul captiv domestic (psihologic, social economic).
Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea activă a trei „femei de stat” – Viorica Dăncilă, Premierul României, Rovana Plumb, Ministrul Fondurilor Europene și Grațiela Drăghici, Secretar de stat, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și Bărbați.
Oriunde vă aflați, dacă aveți nevoie de ajutor puteți apela la acest proiect!
Oriunde sunteți, puteți da o mână de ajutor autorităților locale să ducă la îndeplinire acest proiect!
Eu voi sprijini cu toată încrederea acest proiect deoarece victimele violenței domestice au nevoie de ajutorul nostru!
Prin astfel de acțiuni putem face un 8 Martie puțin mai călduros pentru cei aflați în astfel de situații.
Este timpul să fim mai APROAPE DE OAMENI!
Claudia Gilia, deputat PSD, președinte OFSD Dâmbovița