După mai bine de un an de lockdown pentru instituțiile de cultură, marea redeschidere s-a făcut, așadar, cu prezidiu. Desigur, teatrul e o lume a măștilor, însă măștile s-au prelungit și dincolo de scenă, unde, chiar în primele rânduri, spectatorii privilegiați descriu titlul piesei jucate. Nu aveam nevoie de afiș pentru această distribuție, ghiceam lesne subiectul văzând cum guvernarea liberală descrie ca un succes redeschiderea instituțiilor de cultură. E cu totul cinică asumarea acestui moment ca efectul unei bune administrări a sectorului cultural, din cel puțin două motive:
- Ne confruntăm cu redeschiderea instituțiilor din acest sector, nu cu relansarea culturii. Adică, se deschid ușile unor teatre, muzee, filarmonici, biblioteci etc. lipsite de intervenții financiare sustenabile și mecanisme de sprijin în toată această perioadă.
- Guvernul nu a făcut nimic pentru acest moment. Dinamica pandemică a scăzut, ceea ce a permis reluarea activităților publice și în instituțiile culturale, dar această stare de fapt este una care nu are nimic de datorat Guvernului, ci măsurilor prudențiale pentru combaterea infectării cu COVID-19.
Populația nu a avut parte de o testare în masă. În schimb, cultura se bucură de teste succesive, descrise ca programe constând în “evenimente pilot” pentru redeschiderea instituțiilor culturale. „Dineu cu proști” e un spectacol-pilot. Deci singura „strategie” a Guvernului e să aplice metoda „trial and error”: facem și vedem ce se întâmplă. Factual, oricând; financiar, niciodată. Ce ar fi să încercăm și finanțări-pilot pentru domeniul culturii, să vedem, rentează investițiile? Mă tem că singura viziune născută în mijlocul coaliției de dreapta e că domeniul culturii se guvernează pe pilot automat. Cultura a fost lăsată să se descurce din mers.
Iar acum, că s-a pilotat cultura pe liberali, o fi sigură reluarea activităților publice în instituțiile de profil? Dacă Florin Cîțu și miniștrii lui n-au pățit nimic după un „Dineu cu proști”, o fi bine să redeschidem teatrele și pentru „ceilalți”, adică pentru cei lipsiți de privilegii? În rest, uitându-te la spectatorii primului rând, parcă înțelegi mai bine replicile: „Despre ce pălavragiți? De toate. Despre politică, spectacole, sport…”. O descriere tipică unui guvern din care nu strategiile absente ne îngrijorează, ci tocmai „strategii”.
IOAN VULPESCU
Deputat PSD de Dâmbovița