În urmă cu 24 de ani pe scaunul vlădicesc al Cetății Târgoviștei avea să fie înscăunat unul dintre Ierarhii de seamă ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon Mihăiță.
Este binecunoscut faptul că Târgoviștea a reprezentat un puternic centru bisericesc și cultural, deopotrivă, în istoria țării și a Bisericii noastre, de aceea, și cel care avea să fie întronizat ca Arhiepiscop al Târgoviștei trebuia să răspundă exigențelor cerute de importanța și demnitatea acestui loc, astfel că Înaltpreasfinția Sa este de departe personalitatea providențială pentru istorica Cetate de Scaun munteană și nu numai.
La începutul secolului al XV-lea, Voievodul Mircea cel Bătrân a mutat Scaunul Domnesc de la Curtea de Argeș la Târgoviște, Mitropolia continuând să rămână la Argeș până în vremea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, cel care a reorganizat Biserica munteană. Reședința mitropolitului se va strămuta la Târgoviște în timpul domniei Sfântului Voievod Neagoe Basarab, ucenicul cel mai cunoscut al Sfântului Ierarh Nifon. Reședința Mitropoliei avea să ființeze la Târgoviște aproape două secole, până pe 8 iunie 1688, când se va muta la București.
La Târgoviște, au păstorit ierarhi iluștri, dintre care amintim: Macarie, Varlaam, Eftimie, Luca, Teofil, Ștefan, Teodosie sau Sfântul martir Antim Ivireanul, toți aceștia contribuind la recunoașterea Cetății Târgoviștei drept adevărată vatră de cultură și de viața ortodoxă.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon este continuatorul șirului ierarhilor Bisericii noastre care au împlinit cu desăvârșită măsură și strădanie măreția scaunului vlădicesc de la Târgoviște.
Asemenea restauratorilor de icoane sfinte, care înlătură ceea ce s-a depus de-a lungul vremurilor, Înaltpreasfinția Sa a restaurat întreaga Eparhie a Târgoviștei, redându-i strălucirea pe care o merita. Astfel, s-a îngrijit de refacerea mănăstirilor: Dealu, Viforâta, Bâldana, Nucet și Stelea, a înființat altele noi, precum: Bunea, Înălțarea Domnului-Cota 1000 sau Peștera, a inițiat zidirea a numeroase biserici noi, precum și reabilitarea altora. De asemenea, aproape toți slujitorii din Eparhie sunt tineri hirotoniți de Înaltpreasfinția Sa. O atenție cu totul deosebită a fost acordată școlilor de teologie din Eparhie: Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” și Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității ”Valahia” din Târgoviște al cărei Decan, Înaltpreafinția Sa a fost o lungă perioadă de timp. La inițiativa Mitropolitului Nifon au fost tipărite, de-a lungul timpului, volume de o deosebită importanță, care au readus în atenția contemporanilor personalități, evenimente sau instituții ale istoriei noastre naționale.
Nu a fost uitată nici ”partea Martei”, adică activitatea socială-filantropică, deoarece aceasta este deosebit de intensă, manifestându-se, nu doar cu prilejul sărbătorilor de Crăciun sau de Sfintele Paști, ci și printr-o activitate permanentă, intensă și constantă, pe care orice om de bună credință o poate observa.
În calitate de Exarh patriarhal, Mitropolitul Nifon reprezintă cu cinste Biserica Ortodoxă Română și face ca numele orașului Târgoviște să fie cunoscut pe toate meridianele lumii.
Toate lucrările împlinite de-a lungul acestor ani ne bucură și ne îndreptățesc, cu deosebită recunoștință, să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate și să-i urăm Înaltpreasfinției Sale, multă sănătate, bucurie sfântă și, odată cu înveșnicirea anilor, îndelungă arhipăstorire!
Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinția Voastră!
Pr. prof. univ. dr. Florea Ștefan,
Prodecanul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității ”Valahia” din Târgoviște