Criza fără precedent din energie, în analiza deputatului Radu Popa. Soluții există, chiar și în ceasul al 12-lea, dar ministrul Energiei a „ucis” deja proiecte importante

România, țara crizelor și a bătăii de joc la adresa propriilor cetățeni!

Țara noastră se confruntă cu o criză a energiei fără precedent, pe care, evident, cel mai bine o resimte populația care s-a trezit peste noapte cu facturi colosale, iar guvernanții în loc să găsească soluții la această problemă au afundat țara și într-o criză politică, pentru că „lupta pe ciolan” este pentru ei mai importantă decât problemele românilor.

Astăzi, de la Tribuna Parlamentului, deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, a tras un nou semnal de alarmă legat de criza din energie care nu poate fi pe deplin rezolvată doar prin adoptarea Legii consumatorului vulnerabil, actul legislativ, care de altfel este binevenit și trebuie urgent adoptat, rezolvă problema pe termen scurt și mediu, însă pe termen lung trebuie o aplicată o cu totul altă abordare. Deputatul Radu Popa susține că este nevoie de consultarea specialiștilor din domeniu pentru ieșirea din criză, dar și construirea unor noi capacități de producție de energie, pentru că numai așa poate fi scăzută presiunea pe preț.

De asemenea, deputatul social democrat susține că „explozia” prețurilor din energie este cauzată și de creșterea prețului Certificatelor de dioxid de carbon, care de la 11 euro în 2019 a ajuns astăzi la 55 de euro.

„Traversăm o criză a energiei care a explodat în România în ultimele 6 luni, peste care un Guvern inconștient a așezat o criză politică. În aceste zile, în Camera Deputaților, va intra Legea Consumatorului Vulnerabil și am vrut să fac câteva sublinieri în acest context.

Cred că legea este binevenită, e oportună. Poate fi îmbunătățită și trebuie îmbunătățită, dar aș vrea să spun cu subiect și predicat ca să înțeleagă chiar și domnul ministru Virgil Popescu, că legea aceasta rezolvă problema doar pe termen scurt și, eventual, pe termen mediu.

Pentru a scădea presiunea pe preț e nevoie de ceva mai mult și ceva mai greu de făcut – e nevoie urgentă să construim capacități noi de producție de energie în România pentru că numai așa putem scădea presiunea pe preț.

Cu o inconștiență veselă și cu un elan incredibil, domnul Popescu a ucis proiectul Centralei de la Iernut care era aproape gata; 70% din proiect era rezolvat și România putea să beneficieze de această capacitate.

Importăm 1.500 de MegaWati, domnule Ministru, astăzi, când România are capacitate să producă 9.000 – 10.000 de MegaWati și ceea ce nu înțeleg, domnule ministru, este de ce nu ați continuat proiectul domnului Secretar de Stat, Doru Vișan, care propunea ca la granița României, importurile de energie din surse care poartă certificate de Dioxid de Carbon să fie taxate la fel cum sunt taxate și companiile producătoare românești.

Vă aduc aminte că, în ultimii patru ani, prețul Certificatului de Dioxid de Carbon a crescut de la 11 Euro la 55 de Euro și inclusiv asta a dus la explozia prețului la energie.

Continui să spun că este nevoie de consultarea specialiștilor din energie și poate nu e târziu acum, în ceasul al 25-lea, domnule ministru Popescu, să cereți asociațiilor profesionale, specialiștilor din piața de energie, specialiștilor de la ANRE și a celorlalți specialiști pe care România îi are, inclusiv pe cei din partidele politice, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru ieșirea din această criză. Altfel, veți da declarații sforăitoare, dar soluțiile vor întârzia să vină”, a declarat la Tribuna Parlamentului deputatul PSD Radu Popa.

 

leave a reply