Cristian Stan, primarul Târgoviștei: Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României.

200 de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu!

În dimineața zilei de 23 mai 1821, Vladimirescu a fost adus la Târgoviște și închis în vechea Mitropolie, fiind lăsat în „grija” lui Vasile Caravia, poreclit „monstrul de la Galați”.

De teamă ca nu cumva localnicii să se ridice împotriva eteriștilor, Alexandru Ipsilanti i-a ordonat lui Caravia să-l ucidă pe Tudor Vladimirescu. În dimineața zilei de 27 mai 1821, Vasile Caravia îl împușcă de două ori pe Vladimirescu și îi aruncă trupul într-o fântână de lângă grădina Geartoglu, din mahalaua sârbească din Târgoviște.

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României și, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.

Despre semnificațiile Revoluției de la 1821, dar și despre sacrificiul suprem al lui Tudor Vladimirescu a vorbit astăzi și primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

„Revoluția de la 1821 a avut o serie de semnificații deosebite pentru istoria României.

Pentru prima dată marile puteri europene au conștientizat problema care există în Principatele române, aflate sub suzeranitatea otomană la momentul respectiv. De asemenea, ca efect al Revoluției de la 1821, Înalta Poartă renunță la domniile fanariote în Principatele române. Poate cel mai important efect al Revoluției de la 1821 a foste acela că a marcat începutul renașterii internaționale a românilor. Sigur că și Revoluția de la 1821 se înscrie în seria de evenimente care ulterior au condus la nașterea statului național unitar român și aș menționa ulterior Revoluția de la 1848- Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, dar și o modernizare tradițională a statului român, și aș preciza aici prima Constituție a României moderne, în 1866, după aceea Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1918. Deci, Revoluția din 1821 se înscrie în șirul acesta de evenimente de o importantă deosebită pentru români.

Despre Tudor Vladimirescu am putea spune că și-a asumat în deplină cunoștință de cauză rolul pe care l-a avut, fiind conștient de riscuri, pentru că în momentul în care era clar că va fi ucis a spus câteva cuvinte de natură să evoce spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă. Spunea așa: «Vreți să mă omorâți? Eu nu mă tem de moarte. Eu am înfruntat moartea în mai multe rânduri. Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat cu cămașa morții». Asta a spus Tudor Vladimirescu și cred că a fost pe deplin conștient de pericolul care îl urmărea din această poziție.

Mă bucur că am reușit la Târgoviște să organizăm un asemenea eveniment, de natură să evidențieze importanța Revoluției de la 1821”, a transmis edilul municipiului Târgoviște.

leave a reply