COVID-19. Deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban: „Toate doleanţele personalului medical aflat în prima linie, cuprinse integral într-o propunere legislativă iniţiată de parlamentarii PSD”

„Meritele şi solicitările personalului medical care luptă împotriva pandemiei cu noul coronavirus, recunoscute printr-o lege iniţiată de PSD”.

Deputatul PSD Dâmboviţa Carmen Holban declară răspicat că, în loc de bonus de periculozitate, cadrele medicale cer echipamente de protecţie, iar în loc de premii în bani, acestea doresc pensii de urmaş în cazul în care îşi vor pierde vieţile la datorie.

„Toate doleanţele personalului medical aflat în prima linie în lupta naţională din aceste zile împotriva pandemiei cu noul coronavirus au fost cuprinse integral într-o propunere legislativă iniţiată de parlamentarii PSD.

Aceasta prevede măsuri concrete de sprijin pentru întregul personal medical implicat în frontul deschis pentru limitarea şi stoparea îmbolnăvirilor cu COVID-19”, a transmis parlamentarul.

Propunerea legislativă pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19 a fost votată zilele trecute, cu unanimitate de voturi, în plenul Senatului României.

Legea reglementează modalităţile de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19, prin acordarea unor distincţii şi prin acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi, dacă există asemenea situaţii.

De drepturile conferite de această propunere legislativă nu beneficiază personalul medical, cel care a dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice, ori care a devenit invalid din cauza participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19, în situaţia în care rănirea, afecţiunea fizică şi/sau psihică sau invaliditatea au survenit ca urmare a săvârşirii, cu intenţie, a unei infracţiuni, pedepsite potrivit legii române.

În sensul prezentei legi, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii: Personalul medical – medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, personal auxiliar care participă la acţiuni medicale împotriva Covid-19, în mod individual sau colectiv; Urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19, copiii acestuia până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi soţia/soţul supravieţuitoare/supravieţuitor, dacă aceasta/acesta nu s-a recăsătorit.

Potrivit legii adoptate de senatori, în cazul decesului unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie, astfel: Urmaşii cadrelor medicale, decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare; În cazul în care nu există urmaşi, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş stabilită.

Actul normativ iniţiat de PSD mai prevede că membrii familiilor cadrelor medicale, decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare, cu decontarea cheltuielilor.

De asemenea, urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

Nu în ultimul rând, în semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19, se va institui Ziua personalului medical, care se va organiza anual, pe 11 martie, prin grija Ministerului Sănătăţii.

„Salut votarea acestei propuneri legislative în plenul Senatului şi sunt încredinţată că şi colegii deputaţi din toate formaţiunile politice reprezentate în Parlament o vor agrea şi vota în consecinţă, pentru ca personalul medical angrenat în acţiunile de prevenire, combatere şi tratare a pacienţilor cu COVID-19 să simtă cu adevărat că sunt recompensaţi pe măsura muncii depuse”, a transmis deputatul PSD de Dâmboviţa, Carmen Holban.

La ora transmiterii acestei știri, peste 800 de cadre medicale din România sunt raportate ca infectate cu COVID-19, iar 3 dintre acestea sunt din județul Dâmbovița. De asemenea, până la acest moment, s-au înregistrat 3 decese în România, în rândul cadrelor medicale, din cauza COVID-19.

leave a reply