Constantin Cozma (PSD): Dreapta Unită taie bani de la Sănătate, Agricultură, Educație. În aceste condiții, se pune întrebarea: Interesele cui reprezintă premierul Cîțu și ministrul Agriculturii

Ana Maria Popescu 15/02/2021 0
Constantin Cozma (PSD): Dreapta Unită taie bani de la Sănătate, Agricultură, Educație. În aceste condiții, se pune întrebarea: Interesele cui reprezintă premierul Cîțu și ministrul Agriculturii

Am văzut cu toții propunerea de buget a premierului Cîțu, iar ideile acestuia nu doar că nu sunt pliate pe realitatea socială, dar dau dovadă de o totală neînțelegere a unei economii care nu își mai revine.

Virusul ne-a arătat tuturor cât de fragil este sistemul sanitar, în aceste condiții premierul a găsit de cuviință să taie 11 procente alocate acestuia, vom avea cu 11% mai puțin față de anul trecut. Aberațiile guvernamentale, din păcate, nu se opresc aici, bugetul alocat agriculturii distruge munca de ani de zile a fermierilor. Se anunță un adevărat dezastru pentru sute de mii de familii din mediul rural care trăiesc din munca zilnică a pământului. Banii pe care Dreapta Unită îi propune pentru agricultură anunță deficitul produselor românești de pe o piață și așa dominată de produse agroalimentare din import. Nu au nici un pic de discernământ anunțând că vor fi tăiate toate despăgubirile cei afectați de secetă anul trecut. O măsură la fel de aberantă este și diminuarea cu aproape 40% a bugetului pentru asigurarea irigațiilor. Prin toate aceste măsuri Dreapta Unită pune în pericol securitatea alimentară a României, mai grav este însă faptul că sunt conștienți de acest lucru. În aceste condiții, se pune întrebarea: Interesele cui reprezintă premierul Cîțu și ministrul Agriculturii? Pentru că pe ale agricultorilor români cu siguranță nu.

Vizavi de Educație, guvernanții au încercat o nouă manipulare. Mai exact au spus că bugetul pentru Educație este mai mare, dar fișa bugetară arată o cifră cu 6,76% pentru învățământ, față de alocarea din 2020. Toate aceste date au fost culese din presa națională și din presa de specialitate. Au spus să bugetul de anul trecut era mai mare pentru că includea și cercetarea, dar a uitat să spună că de fapt fișa bugetară este defalcată pe domenii, bugetul pe învățământ fiind de fapt cel scăzut, în timp ce mulți cercetători sunt încă plătiți prin bugetul Educației. 70,2 procente din buget merge către cheltuielile de personal, fără să explice că acest volum este dat și de multiplicarea numărului de demnitari și diferite angajări făcute în cursul anului trecut. Nu se justifică tăierea bugetului de la investiții, dar se știe că Executivul PNL nu a fost în stare să cheltuie sumele alocate anul trecut. Nu explică tăierile semnificative de la învățământul preșcolar, deși știm cu toții că primul contact cu Educația este esențial, iar calitatea actului educațional și infrastructura școlară influențează parcursul școlar ulterior al copiilor.

Vom urmări cu deosebit interes activitatea parlamentarilor dâmbovițeni din arcul guvernamental, vrem să vedem dacă vor depune amendamente la acest buget.

Constantin Cozma

Purtător de cuvânt PSD Dâmbovița

Leave A Response »