Conferința Internațională Științifică „Educație, Calitate și Dezvoltare Durabilă – EQSD” – O platformă de dialog și colaborare academică

Astăzi, 26 noiembrie 2024, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște a găzduit prima zi a Conferinței Internaționale Științifice, cu tema „Educație, Calitate și Dezvoltare Durabilă – EQSD”, eveniment ajuns la cea de-a VII-a ediție, în contextul Conferinței Internaționale Multidisciplinare cu tema „Dialogul între Științe, Arte, Religie și Educație – MCDSARE”, ediția a IX-a.

Evenimentul a oferit un cadru stimulativ pentru dezbateri și explorări interdisciplinare, iar participanții au avut oportunitatea de a trata teme esențiale pentru dezvoltarea educației contemporane, cu accent pe calitate, sustenabilitate și provocările educaționale actuale și viitoare. În acest context, conferința s-a concentrat pe stimularea unui schimb activ de idei și soluții inovative care să contribuie la formarea unui viitor educațional mai sustenabil.

Au fost invitați parteneri ai mediului educațional, cum ar fi, Directorul Casei Corpului Didactic Dâmbovița, dr. Monica Ilie, Inspectorul Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, prof. Valentin Irinel Stancu, dar și alți reprezentanți ai acestor instituții. De asemenea, a participat și Directorul Științific al Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște, CS II dr. ing. Cristina Nicolescu, care a transmis un mesaj de apreciere din partea conducerii ICSTM.

Prin această activitate, se dorește consolidarea dialogului între diverse domenii de cunoaștere și sprijinirea dezvoltării unor soluții aplicabile în educație, cu scopul de a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale societății.

Totodată, manifestarea academică a inclus sesiuni interactive, workshop-uri și mese rotunde, menite să faciliteze abordarea subiectelor din perspective diferite și să încurajeze crearea unor noi rețele de colaborare între participanți. Aceste sesiuni au abordat teme interdisciplinare, având la bază știința, artele, religia și educația. Astfel, participanții au avut ocazia să își împărtășească expertiza și să exploreze noi viziuni asupra problemelor educaționale.

În cadrul conferinței au fost identificate direcții importante de cercetare și practică în educație, cu scopul de a promova un dialog constant între teorie și practică, într-un context globalizat, cum ar fi: profilul și standardele profesionale ale cadrului din învățământul preuniversitar; organizarea practicii pedagogice a studenților și rolul profesorului mentor; formarea inițială pentru cariera didactică, în context european și în România; concursul național pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învățământul preuniversitar; evoluția în cariera didactică.

EQSD continuă și mâine, 27 noiembrie 2024, cu noi sesiuni de dezbatere, menite să adâncească discuțiile pe teme specifice și să sprijine dezvoltarea unor idei aplicabile în învățământul preuniversitar și universitar, remarcându-se drept o inițiativă academică ce aduce în prim-plan dialogul interdisciplinar și inovația în educație.  

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

Denisa NISTOR

leave a reply