Conf. univ. dr. Călin Oros, la finalul activității de rector. Bilanțul celor 8 ani în care a condus Universitatea „Valahia” din Târgoviște

După opt ani în fruntea Universității „Valahia” din Târgoviște, conf. univ. dr. Călin Oros își încheie pe 20 februarie activitatea de rector al instituției universitare, însă înainte de a pune punct acestei etape a carierei academice a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a mulțumit tuturor colegilor, studenților și oamenilor care în ultimii ani au sprijinit dezvoltarea universității târgoviștene, dar și presei locale care a reliefat în mod obiectiv realizările și activitățile instituției.

Rectorul Călin Oros a trecut în revistă rezultatele Universității din ultimii opt ani, două dintre acestea fiind însă definitorii pentru instituția academică din municipiul Târgoviște. Este vorba despre locul pe care îl Universitatea Valahia în „tabloul” universităților din România, reușind în ultimii ani să-și stabilizeze poziția și să devină una dintre cele mai admirate și, de ce nu, invidiate universități din țară datorită multiplelor realizări academice, dar și pentru condițiile extraordinare oferite studenților și cadrelor didactice. Construirea însă de la „firul ierbii” a unui campus universitar este de departe cea mai importantă realizare a UVT. „Valahia” este singura universitate de stat din România care, după 1989, reușește să construiască un campus de la zero…

Universitatea a evoluat, s-a dezvoltat pe toate planurile, fie că vorbim de programe de studiu, de cercetare științifică, de calitatea studenților și a cadrelor didactice, dar și îmbunătățirea relațiilor internaționale, subiect despre care rectorul Călin Oros a vorbit cu mândrie în cadrul conferinței de presă.

„Suntem mândri de relațiile internaționale pe care am reușit să le legăm… Avem peste 180 de protocoale de colaborare încheiate cu universități, instituții de cercetare din străinătate. Mare parte a acestor colaborări cu instituțiile de cercetare sunt legate de programele Erasmus și Erasmus+. Acestea se referă la mobilitatea cadrelor didactice și a studenților. La acest capitol, aceste colaborări s-au extins, avem deja universități din China, Rusia, Bosnia Herțegovina, care s-au adăugat universităților deja tradiționale. De asemenea, mai vreau să punctez faptul că au început să existe colaborări între Universitatea „Valahia” din Târgoviște și universități din afară pe ceea ce înseamnă proiectele și temele de cercetare, în special proiecte europene de cercetare. Ceea ce încă nu s-a finalizat, dar se lucrează, este cooptarea universității noastre în aceste consorții de universități. Acest lucru este foarte important și va trebui realizat în viitor. Acest lucru se leagă de faptul că noi, la nivel național, am adoptat abia acum doi an de zile o strategie la nivelul Ministerului Educației Naționale, privind internaționalizarea învățământului superior din România și abia acum au început să apară finanțările necesare pentru aceste procese”, a declarat rectorul UVT, conf. univ. dr. Călin Oros.

De asemenea, acesta a ținut să precizeze și faptul că la momentul acesta Universitatea „Valahia” se prezintă foarte bine și din punct de vedere financiar, nu are datorii și dispune de resursele necesare unei bune funcționări în anul 2020. Acesta a menționat că universitatea se bucură acum de stabilitate financiară, lucru care nu se întâmpla însă și în urmă cu opt ani atunci când și-a început primul mandat de rector, când situația era extrem de complicată și a fost nevoie de luarea unor decizii radicale…

„Plec cu fruntea sus și sunt foarte bucuros și sper ca în Universitate se vor face lucruri bune”, a conchis rectorul UVT, conf. univ. dr. Călin Oros.

leave a reply