Conducerea Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște, actorii și prietenii târgovișteni și-au luat rămas bun de la marele scenograf Hugo Wolff. Drum lin, HUGO WOLFF! VIDEO

O veste foarte tristă a cutremurat lumea teatrală, culturală și coregrafică! Hugo Wolff maestrul dansului care a dat viață multor povești magice pe scenele din România și de peste hotare, a părăsit această lume lăsând împietrite de durere sufletele celor care l-au cunoscut și pentru care a fost o sursă inepuizabilă de inspirație și prietenie.

De mai bine de 20 de ani, Hugo Wolf era și prietenul Teatrului Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște și al Târgoviștenilor. Evita, Argonautas, Frida, Carmen, Romeo si Julieta, Giordano Bruno și multe alte spectacole cu coregrafii au avut amprenta HUGO WOLFF, iar pentru actorii teatrului târgoviștean era o adevărată bucurie să lucreze alături de inimosul scenograf.

Astăzi, în Sala Mare a Teatrului, conducerea instituției teatrale și actorii, cu toții prieteni ai marelui coregraf, s-au întâlnit pentru a-și lua în felul lor rămas bun de la HUGO WOLFF. A fost un moment special, emoționant, trist, cu multe lacrimi pe obraji, dar pentru că HUGO era veșnic vesel, glumeț, nu a lipsit nici evocarea unor amintiri amuzante care au adus și câteva zâmbete în colțul gurii.

Mihai Constantin Ranin a băut astăzi și un ultim pahar cu vin „alături” de bunul său prieten Hugo Wolff, înainte ca acesta să-și ia “zborul” către lumea celor drepți.

Mesaje de condoleanțe au transmis și actori și regizori din Coreea de Sud, Armenia, Scoția, Turcia.

„Am pierdut un coregraf cu adevărat talentat și o persoană minunată. E greu de înțeles de ce cei mai buni oameni sunt luați de soartă. Hugo, parcă ieri ne înclinăm după incredibila noastră interpretare a lui “Carmen. Amintirea ta va dăinui veşnic, dragul meu prieten. ” (Suren Shahverdyan, regizor, Armenia)

„Când am auzit vestea trecerii în neființă a dragului meu prieten Hugo, pur și simplu nu mi-a venit să cred că este adevărat.

În ultimii 20 de ani am fost atât prieteni cât și colegi de clasă. Ne-am studiat masteratul in regie, niciunul dintre noi nu era necunoscut in industrie si am devenit un sprijin real unul pentru celălalt in timpul studiilor. Hugo a fost unul dintre cei mai generoși, amabili și amuzanți oameni pe care i-am întâlnit vreodată. Îmi amintesc că m-a invitat să fiu în juriul unei finalizări naționale de dans la Sibiu. Am zis, nu stiu prea multe despre dans, a zis, dar tu știi despre teatru si vei fi grozav. Am făcut-o, dar am fost puțin șocat să descopăr că eram președintele comisiei de jurizare. Am făcut-o pentru că l-am iubit și respectat ca artist și prieten.

Am spus la început că nu pot să cred că a trecut, pentru mine spiritul său de bucurie, bunătate și râs va fi mereu cu mine. Mulțumesc Hugo și bucură-te de coregrafie alături de îngeri! ” (Scott Johnston, Profesor, Regizor Scotland, UK)

„Hugo Wolff a fost o persoană excelentă, cu prietenia sa sinceră, bunăvoința, energia inepuizabilă și pozitivitatea, precum și talentul său de neegalat. Eu și Hugo am stat unul la casa celuilalt de multe ori. Am mers între Istanbul și Sibiu nu doar pentru a munci, ci și pentru a petrece timpul. Împreună am realizat lucrări grozave precum 2 Hamleți, 2 Romeos și Juliete și Moartea accidentală a unui anarhist în stilul muzical rock. Visele și obiectivele noastre erau una. Acest teatru, Teatrul Tony Bulandra, a fost casa noastră. Aici am muncit, am dormit, am mâncat, am băut, ne-am distrat, ne-am certat. Ne-am iubit foarte mult. De la 30 de ani, nu a existat niciodată un moment în care să nu ne întâlnim și să nu ne împărtășim munca. Bănuiesc că nu ne vom putea vedea pentru o vreme. Sunt chiar trist. Condoleanțe dragului meu prieten domnul Ranin și distinșilor artiști și personalului Teatrului Tony Bulandra. Memoria lui va trăi mereu.” (Kemal Başar, Actor, Regizor, Turcia)

„Hugo Wolff, prima încercare de la ’41-lea Festival de Dramă Coreean Jeju’ interpretare comună coreeană-română <Argonautus> coregraful Hugo Wolff a murit astăzi. Nu-mi pot exprima sentimentele față de știrea bruscă a lui Vivo care a vizitat Jeju în persoană și a făcut coregrafia pentru interpretarea comună coreo-română în ciuda disconfortului său. Odihnește-te în pace! ” (JEUNGWOO SON, Profesor, Regizor, Presedintele Asociatie Teatrelor din Coreea de Sud)

Hugo Wolff a venit de fiecare dată în armonizarea mișcării din spectacolele semnate de regizorul și scenograful Mc Ranin, prin momente coregrafice care sublimau mesajul în gesturi artistice.

Această prietenie artistică a debutat cu realizarea primelor spectacole de stradă din România, prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și anume Divina Comedie și Giordano Bruno (2003), Satyricon (2004). Împreună au dus conceptul de parade și spectacole stradale monumentale și la Craiova, unde au elaborat producțiile: Visele lui Mihai Viteazul (2005), Noaptea Sfântului Dimitrie (2006), Carnaval venețian – paradă și spectacol monumental pe apă (2007), Lumea circului (2008). Colaborarea celor doi a însumat de-a lungul anilor și spectacolele Frida. Impresii (2007), prezentat la teatrele din Târgoviște și Deva, Sonata Kreutzer și Argonautas (2019), Evita – Tango (2022). Cu spectacolul Argonautas, Hugo Wolff a întreprins alături de echipa teatrului ample turnee în Portugalia și Coreea de Sud. La teatrul târgoviștean, Hugo Wolff a repurtat succese și alături de regizorii străini Kemal Bașar (Romeo și Julieta – 2007 și Hamlet – 2014), Suren Shahverdyan (Carmen – 2018), Jeungwoo Son (Livada de vișini – 2018). Pentru coregrafia spectacolului Hamlet a primit premiul pentru CEL MAI BUN COREGRAF în 2012, în Turcia. Cu regizorul Kemal Bașar a mai colaborat la realizarea spectacolului Moartea accidentală a unui anarhist, în 2012, la Teatrul de Artă Deva. În 2004, la Teatrul German de Stat din Timișoara realiza coregrafia spectacolului Regele Cymbelin, în regia lui Alexandru Hausvater. Acestea sunt doar câteva repere de pe bogata sa traiectorie artistică.

Hugo Wolff a fost nelipsit din toate cele unsprezece ediții ale Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului, BABEL, organizat de Teatrul Tony Bulandra Târgoviște. El era sufletul paradei care trezea și anima întreg orașul în chiar prima zi de festival. Generații de liceeni l-au cunoscut și au învățat de la el disciplina, îmbinată în mod neașteptat cu cea mai dăruitoare umanitate.

Cu exact o lună în urmă, pe 28 iulie, la Casa de Cultură a Studenților Sibiu, a reușit, alături de compania sa de dans, Microbis, care sărbătorea 30 de ani de existență, să își vadă împlinit visul unui spectacol coregrafic plenar, devenit acum, pe neașteptate, spectacol testamentar: Tinerețe fără bătrânețe… . Dacă ar fi avut răbdare în a-și împlini acest vis, poate ar mai fi stat un timp printre noi… oricând ai fi plecat, tot tânăr ai fi fost pentru noi!

Reprezentațiile spectacolului Argonautas, care începând cu data de 26 septembrie se vor constitui într-un turneu la Brăila, Chișinău, Târgoviște și București, îi sunt dedicate lui Hugo, acestui om disciplinat, inspirat, energic, dedicat, devotat, o forță. Acest artist va mișca în continuare, încă mult timp de acum încolo, pașii actorilor pe scenă.

Drum lin, Hugo Wolff!

leave a reply