Colectarea selectivă a deșeurilor din județul Dâmbovița, de astăzi, o realitate. Eveniment grandios de prezentare a flotei de mașini și autospeciale care se vor folosi pentru colectarea selectivă și reciclarea gunoiului din județ. VIDEO

Eveniment grandios astăzi la sediul Complexului Turistic de Natație din municipiul Târgoviște, acolo unde a fost prezentată flota de mașini și autospeciale din cadrul noului contract privind colectarea și transportul deșeurilor menajere și reciclabile din județul Dâmbovița, contract semnat de Consiliul Județean și operator anul trecut și care va schimba radical activitatea de colectare a gunoiului la nivelul județului.

Peste 120 de mașini și utilaje au fost astăzi „parcate” în curtea Complexului de Natație și prezentate autorităților județene, locale, parlamentarilor de Dâmbovița, oamenilor politici și mediului de afaceri din județ. S-a făcut chiar și o demonstrație a modului în care vor fi ridicate și igienizate containerele, acestea fiind spălate în mașini speciale după ce au fost golite de gunoi.

Atât președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, cât și președintele SC SUPERCOM SA, Ionel Ciuclea, le-a vorbit celor prezenți la eveniment, dar și celor care nu au urmărit online prezentarea, despre ceea ce înseamnă acest proiect în valoare de peste 350 milioane lei pentru județul Dâmbovița, despre importanța colectării selective și a reciclării, nevoia ca județul să se alinieze cerințelor europene privind colectarea și reciclarea gunoiului.

Potrivit președintelui CJD, Corneliu Ștefan, pe lângă asigurarea mijloacelor de transport, operatorul distribuie populației, GRATUIT, recipienții destinați colectării deșeurilor:

-156.227 pubele de 120 litri;

-5.241 containere de 1.100 l;

-recipienți metalici;

-saci rezistenți;

-clopote Igloo pentru colectarea sticlei.

Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban, rural și zonele de blocuri să fie dotate cu recipienți de diferite culori:

-galben pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal;

-albastru pentru deșeurile de hârtie;

-sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot;

În eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.

Pentru zona de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile menajere și, lunar, 2 saci albaștri pentru hârtie și carton și 2 saci galbeni pentru plastic și metal.

Corneliu Ștefan, președinte CJD: „În urmă cu 17 ani, județul Dâmbovița s-a angajat în a face primii pași pentru mediu, pentru sănătatea noastră, pentru conservarea resurselor naturale și, de ce nu, pentru asumarea unui comportament responsabil în comunitățile în care trăim.

A fost o muncă de echipă, o muncă, care a fost depusă de noi toți, o muncă în care ne-am dorit să ajungem la acest moment. A fost o muncă depusă pentru județul Dâmbovița, pentru locuitorii acestui județ.

Reabilitarea colectării transportului, depozitării, tratării și valorificării deșeurilor din județul Dâmbovița, a fost proiectul pilot în domeniul salubrizării… Prin urmare, am fost primul județ care am inventat acest proiect. S-a dovedit a fi un proiect major, dar peste ani, acesta a trebuit să se adapteze noilor cerințe ale unor țări membre ale Uniunii Europene.

Am parcurs un drum lung, un drum anevoios, plecând de la gropi de deșeuri neconforme, de la necesitatea închiderii acestora și construirea unor centre de depozitare, care să respecte legislația de mediu, de la colectarea deșeurilor în amestec și depozite necontrolate, adevărate focare de infecție pentru oameni și natură, de la colectivități sufocate de plastic, imaginea neputinței de a gestiona și eficient deșeurile.

Am ajuns astăzi la un alt nivel, am ajuns astăzi să fim pregătiți să ne angajăm în lupta cu deșeurile. Noi toți, autoritățile publice locale, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Managementul Integrat al Deșeurilor din județul Dâmbovița, operatorul nostru din județul Dâmbovița, SC SUPERCOM SA, cel care pentru opt ani de zile va asigura activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale, componente esențiale al serviciului de salubritate.

(…) În perioada următoare, foarte important pentru acest program, vom implementa la nivelul județului nostru Smart-management, un sistem transparent, care va eficientiza colectarea selectivă a deșeurilor din județul Dâmbovița. Vorbim aici de cântărirea automată a deșeurilor și raportarea frecvenței de ridicare”

Ionel Ciuclea, președinte SC SUPERCOM SA: „Un lucru trebuie reținut, deșeurile sunt materii prime, pot deveni materii prime pentru industriile următoare. De asemenea există masă energetică pentru tratarea termică și obținerea gazului sintetic, pentru a obține energie termică sau electrică. Am venit cu toată forța, ne cunoaștem de 17 ani, am parcurs drumul acesta cu bun. e și cu rele. Venind cu această investiție către dumneavoastră am crezut că suntem foarte puternici. Abia acum îmi dau seama că suntem mai puternici, când putem aduce un astfel de proiect în județ. Dacă toate investițiile de care s-a vorbit astăzi aici, despre cele pe care domnul președinte al CJD le-a amintit, despre instalația de tratare, în care putem sa facem separarea deșeurilor și în sfârșit o unitate de tratare termică, s-ar putea să ne numărăm printre singurele județe din țară face această “glumă” tehnologică”

Surpriza evenimentului a fost apariția actorului Dan Puric, invitat special.

leave a reply