COD GALBEN de caniculă în Dâmbovița. Recomandări pentru a face față căldurii. ISU, apel la responsabilitate: „Curățarea terenurilor prin incendiere este INTERZISĂ!”

Încă trei zile caniculare din 22 iulie până pe 24 iulie! Avertizare COD GALBEN în județul Dâmbovița!

În următoarele zile, valul de căldură se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.

Cum să faceți față căldurii?

-beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător;

-purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;

-evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;

-consumați fructe și legume proaspete.

În perioadele caniculare și de secetă prelungită folosirea focului deschis pentru arderea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă.

Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța oamenilor şi a gospodăriilor acestora, precum și pentru participanții la traficul rutier deoarece fumul reduce brusc vizibilitatea, situaţie care poate genera adevărate tragedii.

Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare.

Nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, protejaţi viaţa, bunurile materiale și mediul înconjurător!

Anunțați în cel mai scurt timp orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean sau a dumneavoastră la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

În aceasta perioadă caniculară și cu disconfort termic ridicat, ISU „Basarab I”  recomandă cetățenilor respectarea unor măsuri specifice de protecție:

-Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00

-Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

-Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

-Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Facem apel la responsabilitate din partea fiecărui cetățean de a înceta să folosească focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole ori pentru a distruge gunoaiele menajere din apropierea locuințelor!

Curățarea terenurilor prin incendiere este INTERZISĂ!

leave a reply