Claudia Gilia: Vești bune pentru românii care călătoresc peste hotare. Guvernul a luat măsuri pentru reducerea timpilor de așteptare din punctele vamale.

Vești bune pentru românii care vor călători în perioada următoare în afara țării.

După ce s-a votat în Parlament legea care permite extinderea valabilității pașapoartelor de la 5 la 10 ani, guvernanții au adoptat recent o nouă serie de măsuri menite să îmbunătățească activitățile în punctele de trecere a frontierei, dar și calitatea serviciilor.

Cum este perioadă de vacanță, iar numărul cetățenilor care vin din străinătate sau care pleacă în concedii peste hotare este foarte mare, Guvernul a vrut să elimine cozile interminabile din punctele vamale așa că a aprobat un Memorandum care cuprinde o serie de măsuri ce au ca scop principal reducerea timpilor de așteptare din vămi. Despre noile modificări aprobate de Guvern a vorbit pe larg în cadrul unei conferințe de presă deputatul PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia.

„După cum știm, în această perioadă, foarte mulți români pleacă în concedii în străinătate sau se întorc pentru câteva săptămâni acasă la cei dragi. Pentru a nu mai avea cozi interminabile la intrările și ieșirile din țară, Guvernul a adoptat printr-un Memorandum o serie de măsuri pentru a scurta timpul de așteptare al acestora. Se vor vedea îmbunătățiri de la numărul de lucrători vamali care vor fi la post, până la actele care vor trebui prezentate la trecerile de frontieră de către călători.

De asemenea, au fost operate o serie de modificări pentru simplificarea trecerii frontierei de către minori.

Astfel prin Hotărârea de Guvern nr. 541/2018 care vizează modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, s-au adoptat o serie de măsuri precum:

– declarația părinților prin care-și vor da acordul cu privire la efectuarea călătoriei în străinătate a propriului copil poate fi valabilă până la 3 ani (acest lucru înseamnă mai puțini bani cheltuiți la notar, mai puțin timp pierdut pentru întocmirea documentelor de călătorie);

– sau o altă măsură utilă este că dacă nu se va putea face dovada privind destinația minorului (cu bilet de transport, acte notariale) însoțitorul minorului va putea completa olograf, o declarație pe propria răspundere în fața organelor poliției de frontiere, din care să rezulte că țara de destinație a călătoriei este cea de reședință/domiciliu a/al minorului. Dacă însoțitorul nu va putea face dovada destinației călătoriei și va refuza să semneze o astfel de declarație, nu îi va putea fi permisă ieșirea din România minorului”, a declarat deputatul Claudia Gilia.

 

 

leave a reply