Claudia Gilia: „Preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, o provocare fără precedent pentru țara noastră”

România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este o onoare, dar și o provocare fără precedent pentru țara noastră. Vom avea ocazia să contribuim activ la consolidarea valorilor europene, așa cum le vedem noi ca națiune. Contextul în care vom prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene este unul destul de agitat. Trebuie rezolvate două dosare extrem de dificile și de o importanță majoră pentru toți cetățenii europeni: 1. Brexit și 2. cadrul financiar multianual. Mai sunt doar câteva luni până la preluarea Președinției Uniunii Europene. Suntem conștienți de faptul că volumul de muncă este unul extrem de mare pentru autoritățile române, dar am convingerea că România va reuși să facă față tuturor provocărilor. Întâlnirile și consultările cetățenești arată că Executivul a luat în serios această misiune și că la final vom fi mândri că am deținut această funcție la nivel european.

Cred cu tărie că ar trebui să punem un mare accent pe dosarul Brexit. Ca europeni, dar mai ales ca români, avem obligația să apărăm drepturile cetățenilor noștri care locuiesc, lucrează și studiază în Marea Britanie. Este vorba de 500 de mii de români care s-au stabilit în Regatul Unit. Trebuie să fim pregătiți să intervenim pentru a le proteja drepturile și oportunitățile pe viitor, iar la negocierile cu Marea Britanie să obținem cât mai mult pentru ei și familiile acestora. În plus, paralel cu eforturile europene, Bucureștiul are obligația să negocieze un nou Parteneriat strategic și economic cu Londra.

Europa este și va trebui să rămână unită prin valori comune precum:

– Solidaritate, coeziune, egalitate de șanse și justiție socială;

– Democrație, libertate și respectarea demnității umane;

– Combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și antisemitismului.

România va lupta pentru aceste valori și va trebui să deschidă un dialog cu toate țările UE pentru consolidarea acestora.

Al doilea subiect foarte important pentru țara noastră: stabilirea cadrului financiar multianual. România va trebui să militeze pentru finanțarea politicilor tradiționale (respectiv politica de coeziune și politica agricolă comună). Noul cadru financiar va trebui să își păstreze, în mare, actuala arhitectură financiară, situație care ne avantajează în acest moment.

Noul buget al UE trebuie să aibă o abordare responsabilă pentru modul în care se vor cheltui banii, pe scurt – mai puțini bani pe ”conferințe și întâlniri formale” și mai mulți bani pentru proiecte concrete, proiecte care să contribuie la dezvoltarea afacerilor și a regiunilor. Este vorba de bani din taxele tuturor europenilor, iar aceste fonduri trebuie să contribuie la noile priorități ale Uniunii, cum ar fi: tineret, cercetare, agricultură, digitalizare etc. Noul buget trebuie să demonstreze că poate produce beneficii pentru toate statele UE și pentru toți cetățenii Uniunii. Nu se poate ca unii să fie doar contribuitori, iar alții beneficiari. Din acest punct de vedere, România va trebui să-și apere domeniile și politicile de interes pentru cetățenii săi.

În calitate de deputat, membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, voi sprijini toate eforturile diplomatice ale reprezentanților țării noastre în lunile care urmează. Voi aduce în dezbatere problemele românilor din Uniunea Europeană, dar și ale celor 500 de mii de români care rămân să muncească, să locuiască și să studieze în Regatul Unit. Brexit sau orice alt eveniment de la nivel UE nu trebuie să afecteze în vreun fel viața românilor care au ales să muncească în afara țării. Ei trebuie să beneficieze de toate drepturile și libertățile și să aibă încredere că statul român depune toate eforturile pentru garantarea acestora.

Claudia GILIA, deputat PSD

 

leave a reply