Claudia Gilia, deputat: „De Centenar avem nevoie de un nou țel național: întoarcerea românilor din diaspora acasă!”

Declarație politică

Centenarul Marii Uniri trebuie să rămână în conștiința noastră ca o piatră de temelie pentru viitorul acestei țări. Înaintea Primului Război Mondial nimeni și nimic nu ar fi putut prevesti ce va însemna anul 1918 pentru România Mare. Condițiile internaționale, dar și situația pe plan intern prevesteau cu totul și cu totul alt deznodământ.

Anul 1918 a făcut dintr-o țară mică – una mare, dintr-o țară slabă – una puternică, dintr-o țară divizată – una UNITĂ. Când marile puteri au pus gând rău acestui neam, idealurile românilor au fost mai presus de arme, bani, influențe sau negocieri diplomatice. Putem spune că Dumnezeu a făcut o minune prin făuritorii Marii Uniri.

Astăzi, la o sută de ani de la acele evenimente, încă mai avem de învățat o lecție de la marile personalități care au înfăptuit UNIREA: lecția demnității naționale.

Acest an a fost unul zbuciumat, cu prea multă învrăjbire, prea mult scandal și prea multe dezbateri politice pe cu totul alte subiecte decât cele așteptate de români.

Cu toate acestea, românii sunt uniți și speră că și conaționalii noștri plecați la muncă în străinătate se vor întoarce acasă. România este o țară cu un potențial uriaș. Uriașă este și durerea lăsată în urmă de românii plecați să-și câștige existența printre străini. Atât ei, cât și familiile lor nu au o viață completă.

Consider că viitorul obiectiv național trebuie să fie readucerea acasă a celor cinci milioane de cetățeni plecați în alte țări. Iar readucerea lor acasă stă în puterea noastră, a tuturor.

Ca parlamentari, trebuie să oferim un sistem legislativ coerent și predictibil, să încurajăm investițiile în economie și să facem din educația națională cu adevărat o prioritate națională. În secolul următor, prosperitatea și liniștea socială nu vor veni din resurse naturale sau puterea militară a unei țări, ci dintr-un sistem de învățământ de calitate. De aceea, avem nevoie de școli bine dotate, de profesori pregătiți temeinic, de investiții în educație și cercetare. Fiecare leu investit în educație se va întoarce înzecit în următorii ani. O țară educată este o țară care atrage investiții, o țară care are un drum propriu, o țară care este competitivă și care poate oferi fiecărui cetățean un nivel de viață decent.

Împreună putem facem ca următorul secol să întărească acest popor și ca România să fie „acasă” pentru toți cei care simt românește.

La mulţi ani, România dodoloață!

La mulţi ani, dragi români!

 

Claudia GILIA, deputat PSD, membru în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

leave a reply