Crizantema de Aur”, cea de-a 57-a ediție, a reunit în fosta Cetate a Țării Românești artiști cunoscuți, compozitori, interpreți din toate colțurile țări, de peste Prut, dar și din Ucraina, care au în comun dragostea pentru romanță.
Târgoviștea și Cinematograful „Independența” au fost gazdele unor zile de poveste, în care s-au scris și cântat cele mai frumoase romanțe.
Romanța i-a unit și în acest an, pe scenă şi în foaier, pe cei care o iubesc, o slujesc cu pasiune și dedicație.
Gala Laureaților a readus pe scenă în ultima seară de festival cei mai buni interpreți de romanțe, cei mai buni compozitori și textieri
Juriile „Crizantemei de Aur” au avut o misiune grea, aceea de a alege doar câțiva laureați dintr-o pleiadă de voci excepționale, puternice și, în același timp, extrem de sensibile.
Toți concurenții care au urcat pe scena festivalului au fost declarați învingători de juriu, însă Trofeele „Crizantema de Aur” au fost câștigate de ANDREEA CRISTINA TICAN (Bălți, Rep. Moldova), la secțiunea Interpretare și Dumitru Caulea (Cernăuți, Ucraina” , „Din valurile vremii”, versuri Mihai Eminescu, interpret Georgeta Plută, la secțiunea Creație.
Interpretarea de excepție a Andreei Cristina Tican poate fi urmărită aici: https://fb.watch/vkSmp1qH1o/








LAUREAȚII celei de-a 57-a ediții a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, Târgoviște, 2024!
Secțiunea Interpretare
• Trofeul „Crizantema de Aur”: Andreea Cristina Tican din Bălți, Republica Moldova
• Premiul I: Veronica Răceală din Constanța
• Premiul II: Eduard Benedict din Bacău
• Premiul III: Alina Ichim, din Braşov
• Premiul Fundației „Henri Mălineanu”: Ionela Mardare Mirică din Piatra Neamţ
• Premiul special „Cetatea Romanței”: Valentina Elena Verlan din Dumbrăvița, județul Timiş.
• Premiul special „Romanța ne unește”: Laurenţiu Coşnea din Craiova.
• Premiul special „Tinerețea Romanței”: Oana Lacramioara Berbec din Bucureşti
• Premiul special „Ioana Radu”: Camelia Târlea din Stutensee Baden, Germania
Secțiunea Creație
• Trofeul „Crizantema de Aur”: Dumitru Caulea din Cernăuți, Ucraina
• Premiul I: Horia Făgărășanu din Timişoara
• Premiul II: Vasile Jercan din Bucureşti
• Premiul III: Petre Marcel Vârlan din Braşov
• Premiul Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova: Bela Andraşi din Lupeni, judeţul Hunedoara
• Premiul Fundației „Henri Mălineanu”: Georgiei Martin din Wiesbaden, Germania
• Premiul special „Cetatea Romanței”: Camelia Florescu din Bucureşti
• Premiul special „Romanța ne uneşte”: Mircea Andreescu din Bucureşti
• Premiul special „Tinerețea Romanței”: Adrian Beldiman din Republica Moldova
• Premiul special „Ionel Fernic”: Stelian Apostol din Târgovişte.
Premiile au fost înmânate de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, secretarul general CNR UNESCO, Madlen Șerban.
Cristian Stan, primarul Târgoviștei: „Târgoviște, capitală muzicală a României în aceste zile!
„Crizantema de aur” la ediția a 57-a are o temă care ne propune să reflectăm la valorile naționale de patrimoniu, printre care strălucește un gen muzical devenit emblemă culturală pentru municipiul Târgoviște: „Romanța românească – tradiție și identitate națională”
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Am aplaudat și felicitat în această seară, la scenă deschisă, participanții, câștigătorii și organizatorii ediției cu numărul 57 a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”.
Datorită lor, aici, în Dâmbovița, se promovează valorile culturale românești, se unesc generații prin muzică și poezie și, în acest fel, păstrăm și promovăm tradițiile noastre culturale.
Mai mult decât atât, prin „Crizantema de Aur”, promovăm întreaga Românie de aici, din Dâmbovița, și demonstrăm că suntem un județ ambasador al culturii românești pe plan național și chiar internațional.
Felicitări și aplauze tuturor!”
Madlen Șerban, secretar general CNR UNESCO: „Festivalul Național de Interpretare și Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, găzduit la Târgovişte, reprezintă nu doar un eveniment muzical de excepţie, ci și o celebrare a unei tradiţii culturale autentice, care contribuie semnificativ la păstrarea şi promovarea identității naţionale româneşti. Romanța este un gen muzical care poartă în sine valorile şi trăirile sufletului românesc. Prin tematica acestei ediţii Romanţa românească – Tradiţie şi Identitate” – festivalul subliniază importanţa romanței ca formă artistică, precum şi rolul său în păstrarea tradiţiei, a limbii române literare și a valorilor definitorii ale spiritualităţii româneşti, dar şi a transmiterii acestora generaţiilor viitoare.
Un alt aspect deosebit al acestui festival este deschiderea sa către modernitate. Deşi pune un accent puternic pe păstrarea tradiţiei, „Crizantema de Aur” nu se limitează la trecut, ci integrează noi forme de expresie muzicală şi artistică, atrăgând numeroşi tineri interpreţi, care continuă să ducă mai departe acest gen muzical, într-o manieră adaptată vremurilor noastre.
Valoarea educaţională a festivalului este de netăgăduit, prin proiecte precum Programul Naţional Educaţional „Tinereţea Romanţei” sau „Tineretul şi muzeele”, care promovează educaţia culturală şi artistică în rândul tinerilor. De asemenea, festivalul nu este doar un concurs de interpretare şi creaţie, ci şi un adevărat centru cultural, care adună laolaltă o serie de activități adiacente de mare impact, precum concertele naţionale şi internaţionale, expoziţiile, lansările de carte şi evenimentele omagiale.
Festivalul „Crizantema de Aur”, la cea de-a 57a ediţie, reprezintă unul dintre simbolurile continuității culturale româneşti şi o punte între generaţii, între trecut şi viitor, um exemplu că tradiția poate coexista cu modernitatea.”