Sute de imigranti plecati de la Budapesta au sosit luni seara, cu trenul la Viena, in timp ce primii norocosi au pus piciorul pe pamant german la Munchen.
Sunt o parte din cei aproximativ 2000 de imigranti, cei mai multi din Siria, Afganistan si Eritreea, care asteapta in garile Budapestei, transformate in tabere de refugiati.
Zile in sir, autoritatile maghiare nu i-au lasat sa plece mai departe, spre Occident, in lipsa vizelor Schenghen. Dar pana la urma au cedat si i-au lasat sa urce in vagoane, spre destinatia visata in timpul exodului disperat.
In fata unor politisti depasiti de situatie, care insa nu aveau ordin sa-i opreasca, refugiatii din gara Budapesta au luat cu asalt trenurile spre Occident.
Niciodata trenurile care au plecat spre Austria si Germania, din gara Keleti, n-au fost atat de aglomerate. Nimeni nu-l baga in seama pe controlorul care incerca, zadarnic, sa-i dea jos pe cei care erau in stare sa calatoreasca chiar si pe scari.
La granita austriaca, primele trenuri cu refugiati au fost oprite, cateva ore, pentru controale. Dar in cele din urma, au ajuns la Viena. Mai departe, sute de refugiati si-au vazut visul cu ochii. Au pus piciorul pe pamant german.
Germania se asteapta sa aprimeasca 800.000 de solicitari de azil in acest an, de patru ori mai mult decat in 2014. Totusi…
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: “Toata lumea priveste Germania ca un taram al sperantei si sanselor. Insa lucrurile nu stau mereu asa.”
Angela Merkel a insistat, din nou, pentru instituirea unui sistem de cote de primire a imigrantilor, corespunzatoare fiecarei tari europene.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: “Daca Europa esueaza in privinta crizei refugiatilor, stransa sa legatura cu drepturile universale ale omului va fi distrusa. Nu va mai fi Europa pe care ne-o imaginam.”
Deja regulile si conventiile sunt puse sub semnul intrebarii. Acordul Schenghen presupune libera circulatie pe teritoriul tarilor membre. Dar criza migrantilor a blocat mii de masini si camioane la granita dintre Austria si Ungaria, pentru verificari si pentru depistarea traficantilor de oameni. Un blocaj- monstru se intindea luni pe 20 de kilometri.
Sofer: “Este incredibil. Controleaza fiecare vehicul. Pentru ce? Si cat dureaza? O ora, doua, trei? Nu stiu dar asta e incredibil in Europa si in Schenghen.”
In timp ce Austria se pregateste sa primeasca partea sa din acest aflux de imigranti, la Viena s-a desfasurat o manifestatie de protest fata de modul in care sunt tratati refugiatii in diverse parti ale Europei. S-a tinut si o slujba de comemorare pentru sufletele celor 71 de imigranti care, zilele trecute, au murit asfixiati intr-un camion frigorific, abandonat pe marginea unei autostrazi austriece.