Cazul „Foișor”, în analiza și critica deputatului PSD, Ioan Vulpescu. Guvernul își protejează incompetenții și a scăpat din mâini gestionarea crizei medicale

Cazul „Foișor”, în analiza deputatului PSD, Ioan Vulpescu, siderat ca mulți alți români de imaginile cu pacienții externați în miezul nopții, pentru ca unitatea sanitară devenea spital Covid din ordinul controversatului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Dincolo de gravitatea actului în sine, parlamentarul dâmbovițean constată cu amărăciune ca România parcă trăiește în plină epocă a „florilor răului”, iar incompetenții din guvernul de coaliție sunt protejați chiar și atunci când greșesc impardonabil. Redăm declarația deputatului PSD, Ioan Vulpescu: „La 200 de ani de la nașterea lui Charles Baudelaire, artistul italian Dario Gambarin a creat un tablou omagial, „Le virus du mal”.

Adevărul este că trăim în plină epocă a “florilor răului”: cum altfel se explică imaginea apocaliptică și irevocabilă a pacienților externați în toiul nopții, în stări postoperatorii fragile, purtați cu targa prin fața spitalului până la mașinile aparținătorilor, prin parada de flashuri și miniproteste? Oare să se fi înmulțit „florile răului”, dar nu suficient, așa încât suprarealistul Comitet Național Interministerial pentru Revenirea la Normalitate, proaspăt înființat de Premierul Cîțu, să reușească să găsească un drum spre mai bine, chiar și printre paturile bolnavilor externați heirupist?

Situația de la Foișor, care nu e una izolată în acest spațiu, ne arată că pot trece 200 de ani de la baudelarienele „Florile Răului”, 110 ani de la nașterea lui Cioran și regretele lui diasporice față de o țară tot mai izolată – nu pandemic, ci moral și uman, față de orice standard al bunei guvernări – România rămâne aceeași. E pacientul plimbat cu targa în noapte.

Am înțeles că acest guvern își protejează incompetenții. Pentru orice greșeală a guvernării lor, sunt de vină alții, niciodată ei, deși puterea le aparține. Numai că, încă un Foișor și poate cineva le va spune liberalilor ceea ce și Cioran spunea în 1936, un an la care pare că ne-am întors: «Istoria e o explicație, nu o scuză». Explicația – un guvern neales de fapt a scăpat din mâini gestionarea crizei medicale. Scuza poate că e tocmai aceasta – nefiind ales, nefiind capabil, nefiind recunoscut, guvernul liberal săvârșește fapte impardonabile”.

leave a reply