Vești importante pentru medicii de familie din România și, implicit, din județul Dâmbovița. Deputații au aprobat modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, iar acum medicii de familie pot să-și deschidă puncte secundare de lucru. Potrivit actului normativ, care a primit și votul deputaților PSD de Dâmbovița, pe lângă cabinetul principal, medicii de familie vor avea voie să-și mai deschidă unul secundar în altă localitate. Cadrele medicale își pot deschide însă cabinet doar în localitățile unde nu există deja unul, iar cabinetul secundar trebuie să fie poziționat la cel mult 15 kilometri de cel principal. Mai mult decât atât, medicii de familie au obligația să muncească minim zece ore pe săptămână la cabinetul secundar.
Potrivit deputatului PSD de Dâmbovița, Carmen Holban, această modificare a legii are drept scop diminuarea deficitului de personal din domeniul sănătății, dar și scăderea numărului de localități din mediul rural care nu dispun de serviciu de medicină de familie.
„Guvernul și majoritatea parlamentară PSD continuă să adopte măsuri executive și legislative pragmatice în scopul îmbunătățirii condițiilor din sănătate, în așa fel încât și cadrele medicale și beneficiarii serviciilor medicale să fie mulțumiți de progresele și investițiile făcute în sistem.
Unul dintre actele normative extrem de importante din domeniu sănătății votate recent de Parlament este proiectul de lege privind modificarea Art. 75 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Actul normativ prevede ca un medic de familie să poată fi titularul unui singur cabinet, precum și a unui punct secundar de lucru, cel mult două, în altă unitate administrativ-teritorială, situată la mai puțin de 15 kilometri față de cabinetul propriu. Aceste puncte de lucru se vor putea deschide în localitățile în care nu funcționează alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă se asigură un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază. În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienți pe listă. Această lege va rezolva deficitul de personal din domeniul sănătății, mai ales în zona rurală și în așezările greu accesibile, cu populație îmbătrânită și cu posibilități materiale reduse”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Carmen Holban.