Campania Națională de Împăduriri, pentru care există 730 milioane euro prin PNRR, promovată în Dâmbovița de autorități guvernamentale și județene. Primari și silvicultori, prezenți la eveniment

„Campania Națională de Împăduriri 2022-2026” promovată în județul Dâmbovița de secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Porzsolt Levente, prefectul județului, Claudia Gilia și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Astăzi, în Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentantul Ministerului Mediului, în cadrul căreia au fost  prezentate măsurile și etapele importante ale campaniei de împădurire, precum și detaliile accesării programului de finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

La întâlnire au mai luat parte cei doi subprefecți ai județului Dâmbovița, conducerea Romsilva – Direcției Silvice Dâmbovița, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Dâmbovița, ai Gărzii de Mediu și ai Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, precum și primari interesați de creșterea suprafețelor împădurite în comunitățile lor.

Finanțările prevăzute prin PNRR, la nivel național, însumează 730 de milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 de hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

„Vreau să menționez faptul că Guvernul României, cât și noi personal, prin Instituția Prefectului, susținem cu toată tăria această campanie națională de împăduriri pentru că este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm pentru noi și pentru generațiile viitoare un mediu sănătos. Combaterea efectelor schimbărilor climatice, conservarea biodiversității, prevenirea și combaterea poluării în general, reprezintă orientări fundamentale ale politicii de mediu și de climă ale Guvernului României. De aceea și prin această campanie, care are la bază fondurile din PNRR, creăm premisele unei evoluții pozitive în ceea ce privește progresele pe care România poate să le facă în ceea ce înseamnă diminuarea efectelor schimbărilor climatice”, a transmis prefectul județului, Claudia Gilia.

„Vă mulțumesc pentru această întâlnire, pentru că ați ales județul Dâmbovița să lansați campania națională de împăduriri  la noi în județ. Este un lucru important atât pentru administrația publică județeană, cât și pentru Ministerul Mediului și Guvernul României să lansăm acest program aici, în județ. Vorbim de un program național cu o valoare de peste 700 milioane de euro, la nivel național se dorește să împădurim peste 56.000 ha, dar revenind la județul Dâmbovița cred că ar trebui să facem un efort comun împreună cu  autoritățile, cu toate primăriile, cu toate instituțiile, cu Romsilva, Direcția Silvică, cu toate ocoalele private, pentru a avea o suprafață cât mai mare împădurită. Vreau să vă asigur de tot sprijinul CJD, suntem foarte interesați de această campanie pentru a atrage cât mai mulți bani și a avea o suprafață cât mai mare împădurită… Cred că este o țintă importantă pe care noi trebuie s-o atingem, ca țară, prin această campanie națională. Lansez un apel către toate instituțiile responsabile, administrațiile publice dâmbovițene, dar și către mediul privat! Le cer să strângă rândurile, să acceseze această linie de finanțare pentru a împiedica dezastrele naturale cauzate de lipsa pădurilor.”, a precizat președintele CJD, Corneliu Ștefan.

,,Mă gândeam ce știu eu despre județul Dâmbovița referitor la fondul forestier.  Noi avem o problemă cu imaginea la tot ceea ce referă la pădure, dar nu am auzit nimic rău despre județul Dâmbovița cu privire la fondul forestier, la pădure, ceea ce înseamnă că cei care sunt aici, silvicultori, cei care își fac treaba o fac în mod corespunzător. Tot ceea ce înseamnă pădure și silvicultură se datorează celor care au lucrat înainte în acest domeniu. Noi avem campania de împăduriri pornită încă din noiembrie 2022 care se referă la suprafețele care se împăduresc în afara fondului forestier. Avem și o altă campanie care se referă la suprafețele calamitate…  Avem și o sarcină de la domnul ministru prin care toate unitățile administrativ teritoriale  trebuie să știe că este o oportunitate de a crește suprafețele împădurite în țară. La nivel european noi suntem sub nivelul mediei europene la tot ceea ce înseamnă fond forestier și suprafață împădurită la nivel național. Avem 27,7% ca și fond forestier, iar suprafețele ocupate cu pădure în țară sunt undeva la 30%….”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Porzsolt Levente.

leave a reply