Camera de Comerț Dâmbovița SUSȚINE propunerea privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România. „Dacă vrem să avem o „țară ca afară”, atunci să avem şi o Cameră de Comerț ca în Franța sau Italia, Austria sau Ungaria” (Valentin Calcan, președinte CCIA Dâmbovița)

Ana Maria Popescu 04/05/2022 0
Camera de Comerț Dâmbovița SUSȚINE propunerea privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România. „Dacă vrem  să avem o „țară ca afară”, atunci să avem şi o Cameră de Comerț ca în Franța sau Italia, Austria sau Ungaria” (Valentin Calcan, președinte CCIA Dâmbovița)

Pentru că în ultimele zile ai existat în spațul public tot felul de discuții, unele mai puțin avizate decât altele, conducerea Camerei de Comerț Dâmbovița a organizat astăzi o conferință de presă și a pus punctul pe „i”, clarificând multe dintre nelămuririle care i-a „bulversat” pe antreprenori, în special pe cei neafiliați CCIA.

Așadar, Camera de Comert, Industrie şi Agricultură Dâmboviţa SUSTINE propunerea Legislativă 8254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România.

Președintele CCIA Dâmbovița, Valentin Calcan, consideră că, în fapt, este vorba de mai mult decât o modificare, este o completare a legii camerelor de comerţ în sensul întregirii atribuţiilor pe care fiecare cameră judeţeană şi, desigur, camera naţională trebuie să le poată avea pentru a-şi îndeplini cu succes scopul pentru care acestea există: sprijinirea antreprenorilor, sprijinirea companiilor, sprijinirea mediului de afaceri.

„Mă bucură, dar mă şi întristează, multitudinea de reacţii publice apărute ca urmare a depunerii la Senat a propunerii legislative privind camera de comert. Sunt bucuros deoarece este clar că vorbim de o inițiativă bună, aşteptată de 30 de ani în fapt dar, mă şi întristează reacțiile răutăcioase, în special cele venite din partea unora care nu au tăiat niciodată o factură, nu au stat niciodată cu sufletul la gură ca să vadă dacă mâine vor avea necesarul în bancă pentru plata salariilor şi a impozitelor aferente”, a declarat Valentin Calcan, președintele CCIA Dâmbovița.

Și pentru că se pare că cea mai mare problemă a „supăraților” o reprezintă apariție unei noi taxe, președintele Valentin Calcan a vorbit despre utilitatea acestei taxe, dar și despre „povara financiară” pe care o pune aceasta pe umerii antreprenorilor.

 „Din păcate am observat luări de poziție ale unor „actori”, politici în special, care nu au foarte multă legătură cu mediul de afaceri. Spun foarte clar, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița susține aceste demers în Parlament, susține modificarea Legii Camerelor de Comerț… Este de fapt o completare a Legii pe care sistemul cameral o aștepta încă din anii 1991, când, după Revoluție, a fost redeschis parcursul Camerelor în România. (…)

Noi sprijinim mediul de afaceri, sprijinim fiecare antreprenor în parte, nu numai membrii Camerei de Comerț, pentru că noi până la urmă suntem un ONG, avem membrii care sunt societăți comerciale, dar noi sprijinim întreg mediul de afaceri dâmbovițean. Nu avem subvenții de la stat, nu avem nici un fel de ajutor din punct de vedere al unei administrații publice, locale sau centrale. Veniturile noastre subt exclusiv din munca pe care colegele și colegii mei o depun aici, la Camera de Comerț, și din cotizațiile membrilor Camerei.

Ca urmare, această modificare, completare a Legii Camerelor de Comerț vine și adaugă, până la urmă, ca atribuții pentru Camerele de Comerț câteva lucruri foarte importante, precum certificatul de competență, catalogul firmelor…

Dacă vrem o „țară ca afară”, haideți să avem și o Cameră de Comerț exact ca afară și până la urmă să putem să avem atribuții astfel încât să putem să facem lucruri bune.

Înţeleg că cea mai mare problemă a ,,supăraților” este apariţia unei noi taxe. Adică pentru cele 5253 de persoane fizice autorizate, câte erau la 31 decembrie 2021 înregistrate în Dâmboviţa sau pentru cele 6883 de întreprinderi individuale, o taxă de 10 euro pe an ! Adică 4 lei pe lună. Sau pentru cele 18925 de societăţi cu răspundere limitată, o taxă de 50 de euro pe an, adică 20 de lei pe lună!

Întreb direct pe cei care dau cu pietre pentru apariţia aceste ,,noi taxe”: cât este comisionul bancar pentru plata unei facturi în lei către un partener comercial deținător al contului într-o altă românească?

Ca fost membru al Parlamentului timp de 12 ani, înţeleg unele mesaje publice răutăcioase. Până la un punct însă. Dincolo, adică acolo unde interesul general poate fi afectat, nu mai înțeleg. Ca urmare, dacă vrem şi noi în România să avem o „țară ca afară”, atunci să avem şi o Cameră ca în Franța sau Italia, Austria sau Ungaria”, a declarat Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița.

Leave A Response »