Camera de Comerț Dâmbovița și Institutului Culinar Disciplines Escoffier România, parteneriat pentru formarea de profesioniști în domeniul HoReCa și aducerea pasiunii pentru gastronomie în bucătăriile restaurantelor din județ, dar și în rândul tinerilor de la clasa de învățământ dual a Colegiului Economic „Ion Ghica” Târgoviște.

Încrezător că și în județul Dâmbovița restaurantele pot să obțină Stele Michelin, însă numai după ce gastronomia este așezată la rang de artă, devine o pasiune pentru bucătari și proprietarii de restaurante, iar cei care sunt „făuritori de gust” urmează specializări înalte, Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița, l-a invitat ieri, 3 noiembrie, în Dâmbovița pe Stéphane Oprea, președintele Institutului Culinar Disciplines Escoffier România, pentru a se întâlni cu reprezentanți din domeniul HoReCa și ai ajuta să descopere ce lipsește acestei industrii pentru a deveni mai bună, mai performantă din punct de vedere culinar. Au fost discuții extrem de interesante, pline de conținut, cu multe întrebări, aprecieri, sfaturi și multe notițe luate de reprezentanții HoReCa care au profitat la maxim de această întâlnire specială și care cu siguranță au fost convinși să treacă pragul Institutului Escoffier.

Institutul Culinar Disciples Escoffier a fost fondat în 2014 în Hong Kong de către Robesr Fontana, președinte și Thierry Muller, Director General, fiind un omagiu adus ilustrului bucătar Auguste Escoffier, denumit “regele bucătarilor și bucătarul regilor”.

„Este vorba despre o colaborare pe care am început-o între Camera de Comerț și Institutul Escoffier din Franța. Este vorba de o școală de pregătire în domeniul gastronomiei, vorbim de bucătărie sau patiserie, bucătărie la cel mai înalt nivel.  Suntem extrem de interesați de astfel de colaborare pentru că ne dorim să putem, să avem specialiști în zona HoReCa pregătiți profesional la un nivel cât mai înalt. Eu îmi doresc extrem de mult să putem să avem și noi restaurante cu stele Michelin în Dâmbovița, în Târgoviște. Pentru aceasta avem nevoie de profesioniști”, a declarat  Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița.

Dorința de a forma profesioniști în domeniu, implicarea în formarea fiecărui cursant și, mai ales, pasiunea pentru gastronomie, sunt “motoarele” care motivează Institutul Escoffier să ofere o formare profesională la cel mai înalt nivel de calitate, conform standardelor internaționale.

„Sunt trei institute în lume de acest gen: la Honk Kong, la Paris și unul în România, dar noi avem și onoarea și responsabilitatea să fim singurul  institut din Europa acreditat de Ministerul Educației Franceze. Institutul Escoffier pregătește prin 3 cursuri: cursuri bazic, intermediar și avansat.(…).

Deci, vorbim de o  gastronomie înaltă și vorbind de cursuri prin intermediul cărora bucătarii pot urca în carieră. În primul rând , ceea ce este interesant este faptul că pasiunea poate să domine și bineînțeles și partea financiară. Un elev care pleacă de la Institutul Escoffier, care face o practică în restaurante cu stele Michelin, poate avea un salariu de până la 4500 de euro în sus”, a declarat Stéphane Oprea, președintele Institutului Culinar Disciplines Escoffier România.

Cu mândrie, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița, Valentin Calcan, a mărturisit că în viitor printre cursanții Institutului Culinar Disciplines Escoffier România se vor număra și elevi ai Colegiului Economic „Ion Ghica” din Târgoviște, elevi care astăzi sunt înscriși la clasa de învăţământ dual în zona Horeca, clasă care se bucură de tot sprijinul domniei sale și al managerului Hotel Peștera, Oana Voicu, hotel care nu numai că duce mai departe, cu profesionalism, o tradiție a ospitalității începută acum aproape 100 de ani, dar care este singura unitate hotelieră care se implică în educarea tinerilor pasionați de gastronomie și nu numai și cărora le oferă sprijin necondiționat pentru a face carieră în domeniul HoReCa.

„Interesul nostru este ca o parte din aceşti copii de la clasa de învăţământ dual în zona Horeca, unde sunt 20 de elevi în clasa a IX-a, să poată să ajungă, la un moment dat, la Institutul Escoffier, să aibă parte de o pregătire la nivel înalt, astfel încât să se reîntoarcă și să pună în aplicare ce au învățat acolo”, a declarat Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița.

 

 

 

leave a reply