Cafenea culturală dedicată fostei Școli de cavalerie Ferdinand I din Târgoviște organizată de către Consiliului Județean Dâmbovița, în parteneriat cu Asociația EuroTrainer, în cadrul proiectului privind „Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii Fosta Școală de cavalerie”, în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița.

„Cafenea culturală” dedicată fostei Școli de cavalerie Ferdinand I din Târgoviște, organizată astăzi, 29 februarie, la Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu”, de către Consiliului Județean Dâmbovița, în parteneriat cu Asociația EuroTrainer, eveniment care se înscrie în suita de manifestări din cadrul proiectului privind „Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii „Fosta Școală de cavalerie” în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Este cea de-a zecea cafenea culturală organizată în cadrul proiectului și a avut ca temă „Ofițerul de cavalerie trebuie să fie călăreț și cavaler”, cuvinte care se regăsesc pe frontispiciul fostei Școli de cavalerie Ferdinand I.

Restaurarea clădirii fostei școli de cavalerie oferă ocazia reînvieri istoriei celei mai vestite școli de cavalerie din epocă; prezentării de documente inedite, evocării unor povești cu personalități care au trecut prin această școală și, ulterior, au marcat evoluția orașului şi a țării.

Într-o ambianță plăcută, creată de colectivul Bibliotecii Județene Dâmbovița, cu sprijinul invitaților, în special a unor istorici, cercetători, muzeografi, jurnalişti, au fost recompuse momente de referință din existența Școlii de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I de la Târgoviște, fiind subliniat rolul acesteia în dezvoltarea învățământului militar din perioada interbelică, dar și figurile reprezentative ale vremii.

„Acest proiect este un deziderat al Consiliului Județean Dâmbovița, un proiect unic. A fost un proiect depus în anul 2021 și câștigat, prin clarificări, în același an, în mandatul domnului președinte Corneliu Ștefan, alături de care am depus toate eforturile pentru implementarea acestui proiect.

Este un proiect complex care are ca obiective specifice conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii Fostei Școli de cavalerie, valorificarea obiectivului prin organizarea acestor cafenele culturale, va fi și un eveniment cultural norvegian la care ne vor fi alături și partenerii noștri norvegieni, va fi un eveniment special. Obiectivul specific al proiectului este organizarea de evenimente culturale, naționale și internaționale, cum este acesta pe care îl vom avea cu partenerii norvegieni și lansarea unui film de animație, care este aproape gata și pe care o să-l lansăm curând, „Cavaleria română în istorie”. Valoarea proiectului este în jurul a 23 milioane lei, din care 9 milioane lei sunt granturi norvegieni, iar restul cofinanțare a Consiliului Județean Dâmbovița. Avem ca și rezultate o clădire monument restaurată și valorificată cultural, 35% creșterea anuală a numărului de vizitatori, dar cred că vom depăși acest procent prin toate activitățile pe care le vom desfășura acolo, 6 locuri de muncă create și un plan de valorificarea a patrimoniului cultural construit/implementat, acest plan de valorificare fiind realizat alături de colegii de la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” fără de care nu putem să finalizăm proiectul, și 16 profesioniști cu competențe, expertize dezvoltate la locul de muncă”, a transmis Ruxandra Pavel, managerul de proiect.

leave a reply