În acest sfârşit de săptămână, echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate la următoarele evenimente:
În această perioadă, pompierii dâmboviţeni au intervenit la trei incendii de vegetaţie, în care au ars cca.2(două) hectare de vegetaţie uscată, astfel:
-Detaşamentul Titu (com.Sălcioara – 5000mp);
-Detaşamentul Găeşti (com.Ulieşti – zona A1 km.65 – 5000mp);
-Garda Potlogi (com.Potlogi – 7500mp);
Tot în acest weekend, pompierii dâmboviţeni au fost solicitaţi şi pentru salvarea unor animale, astfel:
– sâmbătă , la ora 09:00, pompierii de la Detaşamentul Târgovişte au acţionat în comuna Şotânga, pentru a scoate o bovină căzută într-o groapă;
– duminică, la ora 10:22, pompierii de la Garda Corneşti au acţionat în comuna Bilciureşti, pentru salvarea unei bovine ce a rămas blocată într-o zonă mlăştinoasă;
Duminică – 28 iulie, la ora 23:51, pompierii de la Detaşamentul Târgovişte au intervenit în comuna Dragomireşti, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (bucătărie de vară). Din cercetările efectuate, se pare că incendiul a pornit de la un foc deschis făcut în curte, în apropierea anexelor, lăsat nesupravegheat. Au ars: bucătăria de vară şi o magazie ( ambele din lemn) pe o suprafaţă de4 cca.20mp;
Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 52 de solicitări.
Afecțiunile pentru care au fost solicitați paramedicii au fost: traumatisme din diverse cauze, hipertensiune arterială, cefalee, afecţiuni respiratorii, halenă alcoolică, dureri abdominale, lombare şi renale. Pacienţii au fost transportaţi la spital pentru tratament de specialitate.
În ultima perioadă se înregistrează o creştere a incendiilor de vegetaţie, care pot ameninţa siguranța cetățenilor şi a gospodăriilor acestora, punând în pericol și traficul rutier, prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile rutiere. Aceste incendii sunt provocate de unii cetăţeni, care igienizează terenurile, prin arderea resturilor vegetale, a miriştilor şi a vegetaţiei uscate, fără a respecta prevederile legislaţiei în vigoare, în care se stipulează foarte clar că „în perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă”.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel către cetățenii dâmboviţeni să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate, miriştilor şi resturilor vegetale, mai ales că traversăm o perioadă caniculară şi secetoasă. Trebuie înţeles faptul că pentru stingerea acestor incendii de vegetaţie se consumă o cantitate mare de carburanţi şi necesită implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale.
Inspecţia de Prevenire din cadrul I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa desfăşoară acţiuni preventive, pe tot teritoriul judeţului Dâmboviţa, pentru identificarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate.
Persoanele care nu respectă aceste prevederi legale vor fi sancţionate contravenţional. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000 – 2500 lei.