Bugetul Târgoviștei pe anul 2023, axat pe investiții și dezvoltare. Sume uriașe din diverse programe sunt așteptate pentru proiecte deja aprobate

Cu majoritatea voturilor consilierilor locali, a fost aprobat bugetul municipiului Târgoviște pe anul 2023!

Și de această dată, capitolul destinat dezvoltării reprezintă aproximativ 55% din total, bugetul aferent investițiilor însumând aproximativ 290.000.000 lei, cu 25.000.000 lei mai mare în comparație cu anul precedent. Această creștere se datorează în principal proiectelor cu finanțare europeană, atât prin Programul Operațional Regional, cât și prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dar și proiectelor realizate în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală sau prin Compania Națională de Investiții.

Așa cum a subliniat primarul municipiului, Cristian Stan, și anul acesta „sunt derulate proiecte în toate domeniile de infrastructură posibile: în reabilitare stradală, piețe publice, transport public, parcuri, în infrastructura socială, infrastructura sportivă și, foarte important, continuăm cel mai mare program de investiții din istoria municipiului în infrastructura educațională: creșe, grădinițe, școli”.

Primarul Cristian Stan dă însă asigurări că o dată cu semnarea noilor finanțări, în special pe PNRR și POR, bugetul de investiții se va majora considerabil. Numai proiectele pe PNRR valorează 400 milioane lei, iar proiectele care vor fi depuse pe POR ajung la 500 milioane lei.

„Este un buget de investiții și anul acesta, nu are cum să nu fie așa, pentru că altfel ar însemna să nu reușim să ne realizăm obiectivele. La acest moment, proporția dintre secțiunea Dezvoltare și cea de Funcționare este 55%- 45% în favoarea secțiunii Dezvoltare, dar eu cred că vom ajunge undeva la peste 70% până la finalul anului, în contextul în care finanțările prin PNRR au fost prinse numai parțial, numai acolo unde am semnat contractul de finanțare, chiar dacă sunt mai multe investiții care sunt aprobate prin Ordin de ministru plus investiții prin POR, mă refer aici la o investiție care vizează Șanțul și Valul Cetății de 90 milioane lei, Parcul Chindia 35 milioane lei, blocurile prin PNRR 50 milioane lei și așa mai departe. Per total, pe PNRR avem 400 milioane lei pe investiții depuse, probabil vom semna pentru aproximativ 350 milioane lei, cel puțin în această etapă.

În acest moment bugetul sare de 500 milioane lei, dar, repet, vor fi sume mult mai multe datorate în principal finanțărilor nerambursabile. Ca să vă faceți o idee, chiar m-am uitat la cât am încasat anul trecut din impozite și taxe, nu vorbesc de TVA, de sumele defalcate care vin, și am încasat 52 milioane lei, sumă care înseamnă numai valoarea proiectelor pe anvelopare termică, atât… Noi avem peste 70 de investiții în derulare în acest moment, nu mai vorbesc de cheltuielile de funcționare, care au crescut foarte mult, acesta este adevărul… Lucrăm și pe zona de eficientizarea a cheltuielilor, pentru că nu ne putem permite să ignorăm această componență, salariile au crescut destul de mult, acesta este adevărul, și trebuie să găsim soluții astfel încât să eficientizăm activitatea. Nu va mai fi făcută nicio angajare la Primăria Târgoviște, nu ne mai putem permite, deși nu este un impediment legal, dar anvelopa bugetară nu ne mai permite în acest moment creșterea, sub nicio formă, a cheltuielilor de personal, pentru că nu am vrut să renunțăm la nici un fel de investiție din cele pe care ni le-am propus… Și la capitolul Bunuri și Servicii ținem nivelul de finanțare cât de jos putem. Până la finalul acestui an vom avea digitalizarea, care va reprezenta o mutație importantă pe ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales relația dintre administrația publică locală și cetățean, și aici va trebui să discutăm din nou de o regândire a tot ceea ce înseamnă modalitate de prestare a serviciului public, așa că vor fi schimbări destul de importante în următoarea perioadă… Și e normal să fie așa, pentru că ne impun vremurile și necesitatea de a fi permanent în contact cu cetățenii, raportat la noile tehnologii. Sigur, pandemia ne-a arătat că putem foarte mult să utilizăm mijloacele electronice, am fost nevoiți să o facem, au apărut acum și finanțările pentru digitalizare completă a administrației publice locale, și avem un proiect european accesat pe această componentă și vom vedea unde vom ajunge, dar este clar că va trebui să regândim întreaga structură de prestarea a serviciilor publice, din această perspectivă.

Deci, da, este un buget de investiții… Nu avem cum să-l facem altfel. Infrastructura educațională este iarăși o componentă importantă. Se mai ridică problema, mai ales din zona instituțiilor de învățământ, de ce toate o dată?! Păi nu se poate altfel, pentru că pe PNRR apelurile au fost deschise și au durat 5 minute, 20 de minute, dacă nu depui proiectul în acel interval nu mai poți să accesezi și am pierdut banii, nu putem să ne permitem, spre exemplu, la Școala Nr.9 Grigore Alexandrescu ca din cauza lipsei de preocupare, acolo e un cerc, dacă nu ai copii, nu ai finanțare, dacă nu ai finanțate nu poți să vii cu investiții, și am găsit în acest moment posibilitatea, prin PNRR, să investim 11 milioane lei, o sumă importantă, în această școală. Eu am învățat la această școală, eu și alți 3000 de elevi, în 3 schimburi, dar erau alte vremuri față de ce se întâmplă în acest moment… și cred că putem să facem din această unitate de învățământ o unitate care să deservească micro XI, micro XII și, parțial, micro IX, în condiții foarte bune, cu o curte a școlii generoasă, este o zonă cu multe intrări, sunt 3 posibilități de acces la această școală, niciuna de pe un drum principal, este o unitate de învățământ gândită foarte bine ca și zonă în care a fost amplasată. La fel și celelalte investiții care sunt pe PNRR… Școala Nr.10 Radu cel Mare s-a confruntat cu scăderea numărului de elevi, sper să reușim să aducem și către această unitate de învățământ mai mulți elevi, cum se întâmplă de altfel la toate unitățile de învățământ reabilitate, pentru că nu e normal să avem la 2-3 unități de învățământ câte 1000-1500 de copii, iar restul să fie în pericol de a se desființa din cauză că nu au numărul minim de copii. Eu zic că nu va fi cu nimic mai prejos infrastructura care va fi oferită și de Școala 10 și de Școala 9, decât infrastructura care există acum în alte unități din Târgoviște. Actul educațional este la același nivel și atunci de ce să duci copilul cu mașina din micro XI la Școala 5 sau la Școala 2 când poți să cobori din bloc să duci copilul la școală și apoi îți vezi liniștit de treabă, de serviciu… Adică sunt lucruri care se pot face și pentru care am găsit în acest moment posibilități de finanțare.

Vom avea 400 milioane pe PNRR și probabil pe POR vom mai avea 500 de milioane lei, din proiectele pe care le vom depune”, a declarat Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște.

leave a reply