Avertisment al deputatului Radu Popa: „Vă spun o bombă. Pentru jumătate din luna decembrie, în România, nu există energie pentru consumatorii casnici”

Semnal de alarmă tras de deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, legat de ultima OUG pe energie care scoate din compensare prețul cu energia al companiilor mari. „Produsele lor – indiferent ce produc – vor deveni atât de scumpe, încât riscă să nu mai fie atractive din punct de vedere economic. Și atunci patronii taie locuri de muncă! Am să depun un amendament atunci când OUG ajunge la Camera Deputaților în care am să explic riscurile și efectele acestei măsuri a ministrului Energiei, Virgil Popescu”, a declarat parlamentarul.

Membru în în Comisia pentru industrii a Camerei Deputaților, deputatul social democrat Radu Popa prezintă public de mai mult timp soluții la criza energetică anticpată, și deși există discuții și consultări cu specialiștii din domeniu, ministrul Energiei nu reacționează în niciun fel.

„Astăzi suntem pe 22 septembrie. Vă spun o bombă acum, nu spune nimeni în România, pentru că nu e bine să spunem, e bine să stăm cu gunoiul sub preș, nu cumva să vadă cineva că este mizerie în casă. Azi, 22 septembrie 2022, pentru jumătate din luna decembrie, în România, nu există energie pentru consumatorii casnici”, a declarat deputatul Radu Popa pentru DCNews.

Parlamentarul a tras un semnal de alarmă, susținând că cea mai gravă problemă din OUG este exceptarea companiilor mari de producție de la prețul compensat: ”De ce? Pentru că acolo sunt locurile de muncă. Sunt lăsați de capul lor, cumpără din piața liberă. Cât e prețul, cu atât cumpără! Trebuie să gândim un mecanism în care companiile producătoare, câte mai sunt, oțelăriile, combinatele, că nu mai sunt multe… trebuie să punem niște plafoane, limite, reglementări să fie predictibile și să nu omoare economia. Nu pot să înțeleg cum se construiește în felul acesta cadrul de reglementare în energie, în contextul în care suntem într-un război economic în toată regiune”, a avertizat parlamentarul dâmbovițean.

Faptul că există un preț plafonat la 1300 lei MW la furnizare face ca energia să fie vândută în avans, să fie cumpărată cu prețurile din piață, mult mai mari de 1300 lei, iar acest lucru, în analiza deputatului Radu Popa, înseamnă că ”în 22 septembrie, acum, când vorbim, în România, nu există energie pentru jumătate din consumatorii casnici din decembrie”.

 

leave a reply