Acum două săptămâni iubitorii muntelui, dar şi oricare târgoviştean interesat de viaţa urbei le adresa un gând bun celor patru alpinişti care au plecat să cucerească muntele Ararat. Geo Badea, Marius Popescu, Aurelian Cotinescu şi Petre Preda sunt cei patru aventurieri care s-au întors la Târgovişte ca să arate lumii întregi că au reuşit ce şi-au propus: să ducă steagul vechii cetăţi de scaun pe muntele biblic Ararat, locul unde se spune că ar fi ajuns Arca lui Noe.
Alături de cei trei alpinişti prezenţi la conferinţa de presă a fost şi primarul Târgoviştei Gabriel Boriga care i-a susţinut pe cei patru temerari, cunoscută fiind pasiunea primarului targoviştean pentru munte, el însuşi fiind un împătimit al înălţimilor, prezent în diferite expediţii.
Bagajele au fost transportate de măgari şi cai
Cei patru au plecat de la Bucureşti cu avionul spre Istambul şi apoi din nou cu avionul la Van de unde au fost preluaţi de agenţia care le-a oferit consultanţă de-a lungul traseului. Spre tabăra 1 bagajele au fost transportate de măgari şi cai.
Conform informaţiilor oferite de Geo Badea, membru al expediţiei, cei patru alpinişti au avut parte de o singură etapă de aclimatizare, în ziua de 5 august, pe un traseu de 2000 m de la tabăra 1 aflată la 2200 m până la tabăra 2 aflată la 4200 m. Datorită acestei etape de aclimatizare cei patru alpinişti au reuşit, cu toţii, să ajungă la ţinta pe care şi-au propus-o.
Un munte care îţi deschide orizontul.
Marius Popescu a recunoscut că Ararat nu este un munte care le-a pus probleme tehnice, nefiind în sine un munte foarte greu, însă bucuria a venit din faptul că este cel mai înalt vârf cucerit, chiar un record de altitudine pentru alpinist.
Cel de-al treilea temerar prezent a explicat motivele pentru care echipa a ales să cucerească muntele Ararat, unde de altfel au întâlnit mai multe grupuri de străini, dar şi români. Primul şi paote cel mai important motiv a fost acela al apropierii de ţara noastră, vârful Araratul Mare fiind cel mai apropiat vârf de peste 5000 m. Alte motive pentru care Ararat-ul a fost ţinta alpiniştilor târgovişteni a fost semnificaţia biblică, pentru că se spune că Arca lui Noe ar fi ajuns pe muntele Ararat, dar şi civilizaţia de acolo. „Am întâlnit o populaţie extraordinară, nişte oameni săraci, dar foarte harnici. Nu vorbesc engleza, nu vorbesc prea bine nici turca, dar per total oameni care se implică în ceea ce au de făcut.”
material preluat din www.gazetadambovitei.ro